4/1/08

Meer economie

Volgens Ekspert maakt Koedrin 340 miljard roebel vrij uit het kapitaal van staatscorporaties en overheidsfondsen ter stimulering van de bankensector. Vorig jaar groeide het aantal verstrekte kredieten met iets meer dan 40%. Nu het voor Russische banken duurder wordt om in het buitenland te lenen is er een eigen financiële injectie vereist om in het voetspoor van de groei van vorig jaar te kunnen blijven.

Inflatiemaatregelen
Ekspert citeert een reeks critici op het voorstel van het Ministerie van Economische Ontwikkeling om de bevriezing van de prijzen van basisvoedselproducten te handhaven. Het geschilderde doemscenario is een scheiding tussen de supermarkten met het ‘gewone’ assortiment en winkels of markten voor de minima met kwalitatief minderwaardige producten in goedkope verpakkingen. Terug naar de USSR is de kop.

Werkeloosheid
66% van de werkende Russen is bang zijn of haar baan te verliezen. Is die angst reëel? Slechts 21% van hen heeft de afgelopen vijf jaar langer dan drie maanden zonder werk gezeten. Wanneer een respondent zijn of haar baan zou verliezen is 21% bereid naar een ander plaats te verhuizen. 4% zou overwegen naar het buitenland te vertrekken. Vorig jaar was dat nog 10%. (Kommersant)

Spaargedrag
Rossiiskaja Gazeta noemt cijfers waaruit blijkt dat er (iets) minder gespaard wordt. De krant suggereert dat de inflatie zo hoog is dat men het voordeliger acht het verdiende geld meteen uit te geven. Spaarders zijn vooral mensen met een goede opleiding, een bovengemiddeld salaris en gezinsleden nabij de pensioengrens. Het aantal mensen dat thuis geld bewaard is met de helft afgenomen. Dit is nu nog 26%. Positief vind ik het bericht dat Russen de laatste tijd minder snel krediet opnemen. De eigen financiële mogelijkheden worden beter ingeschat en er is meer aandacht voor de hoogte van rentepercentages op leningen.

Kledingindustrie
Kommersant publiceert een informatief artikel over de kledingindustrie. 95% van de in Rusland verkochte kleding komt uit het buitenland. Dit genre artikelen vertelt vervolgens dat de Russische markt klein, maar wel groeiend is. Het zijn met name de niches die het goed doen: sportkleding, bedrijfskleding, uniformen, design. Ook zijn er (al) enkele volledige in Rusland geproduceerde confectielijnen.

No comments: