4/1/08

Politiek: Het Witte Huis

De Kremlinologen volgen voorlopig Poetins gang naar het regeringsgebouw. Kommersant oppert een interessante theorie: Het aantal vicepremiers zal waarschijnlijk stijgen tot 6 of meer. Zij krijgen elk een rol waarbij ze meerdere ministeries coördineren en verantwoordelijkheid af dragen aan de premier. Kommersant noemt dit het ‘premier deel’ van het gebouw. De bewoners van dit deel zijn nauw verbonden aan de persoon Poetin.

Voor de ‘gewone’ ministers, de bewoners van het ‘minister deel’ is de weg naar het kantoor van premier Poetin ver. Het zijn immers de vicepremiers die deze contacten coördineren of geheel op zich nemen. Veel ministers zullen geneigd zijn om hun ideeën en visies uit te zetten bij de relatief toegankelijkere Presidentiële Administratie van president Medvedev. Kommersant grapt enigszins serieus dat Rusland
straks geen president en een premier zal hebben, maar twee premiers, één voor elk deel van het gebouw.

Voor de bestuurders dreigt er het gevaar tussen Poetin en Medvedev in te vallen. Zeker op dit moment nu er actief naar baantjes gevist wordt. Zo is er Andrei Slepnjev, nu plaatsvervangend minister van landbouw en zo zegt men goed bekend met Medvedev. Wanneer zijn huidige baas Gordejev een vicepremierpositie toegewezen krijgt dan kan Slepnjev doorschuiven naar de ministerspost. Maar stel dat hij zich nu uitgebreid profileert als mogelijke minister en Gordejev uiteindelijk minister blijft. Dan kan hij zijn boeltje wel pakken. Hetzelfde spel speelt zich af in het Ministerie van Economische Ontwikkeling met als hoofdrolspelers Nabijoelinna, Levitskii en Voskresenkskii.

En wat betekent dit alles voor de nieuwe bewoners van het ‘premier deel’? De toekomstige vicepremiers krijgen straks te maken met de waarschijnlijk strenge Poetin en verliezen de directe invloed over hun ministeries. Is dat wel zo’n benijdenswaardige positie? Wanneer de huidige minister van gezondheidszorg Golikovo doorgroeit naar de positie van vicepremier en vandaar uit de taak krijgt om haar huidige, maar straks in twee ministeries opgedeelde ministerie te coördineren, heeft ze dan nog wel voldoende hand in de medicijnmarkt die ze nu probeert te reguleren?

Volgens Kommersant is het voor alle spelers zaak het hoofd koel te houden, vooral niets verkeerd te doen en te wachten op het verlossende woord van Poetin. De krant merkt op dat personen als Ivanov, Troetnjev en Levitin de laatste tijd veel op reis zijn.

No comments: