4/1/08

Maatschappij: Internet

Deze week waren er verschillende berichten over het internet en de angst dat de overheid haar invloed over het medium wil vergroten. Allereerst is er de zaak van de blogger Savva Terentjiev uit Syktyvkar. Hij is aangeklaagd wegens ‘het opwekken van haat jegens een bepaalde sociale groep’. De sociale groep in kwestie is de politie. Op zijn blog stelde hij voor om in iedere grote stad in Rusland op het centrale plein een kachel te zetten waarin dagelijks een politieagent verbrand wordt. De strafeis is 2 jaar. Een veroordeling kan een precedent scheppen waarmee in de toekomst gelijksoortige gevallen sneller voor het gerecht kunnen worden gebracht. Er komt waarschijnlijk deze week nog een uitspraak.

Columnist Vyzoetovitsj gaat in zijn column in Rossiiskaja Gazeta de recente geluiden over een censuur op het Internet na. De meest concrete vorm van censuur is de wet ‘inzake het tegengaan van extremistische activiteiten’. Volgens gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken zijn in 2007 er op basis van deze wetgeving 37 Internetsites gesloten.

De bekende oppositionele website http://www.ingushetiya.ru ontsnapte deze week aan de dans. Zowel het Hoger Gerechtshof van Ingoesjetië als een gerechtshof in Moskou verklaarden geen oordeel te kunnen vellen over een in de Verenigde Staten geregistreerde website. Zie bijvoorbeeld Kommersant.

Reporters zonder Grenzen rekent Rusland niet tot de groep landen waar er censuur is op het Internet. Valerii Vyzoetovitsj suggereert dat veel van de ophef rond het internet en censuur ontstaat door alarmistische berichtgeving in de media over eigenlijk onuitvoerbare proefballonnetjes van te stoere politici.

Zo was er enkele jaren terug een wetsvoorstel waarbij elke internetgebruiker zich in zijn woonplaats zou moeten registreren. Vervolgens was er het gerucht dat providers verplicht zouden worden om het surfgedrag van hun cliënten te volgen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende in alle toonaarden dat er zo’n plan bestond. Daarna werd er gesuggereerd dat het Nationale Antiterrorismecomité ‘internetbedrijven’ verantwoordelijk zou willen stellen voor de verspreiding van terroristische ideeën en extremisme. Geen van deze ideeën is realiteit geworden.

Recent was er het plan van de senator Sloetsker. Hij wil dat alle sites met een bezoekersaantal van 1000 of meer per dag zich verplicht moeten registreren als een reguliere media. Volgens webontwikkelaar Nosik zijn zulke plannen niet uitvoerbaar. Er is geen algemeen geldende methode voor het meten van bezoekersaantal. Ook is er zelfs voor gedrukte media geen verplichte vorm van registratie.

Het hoofd van de Federale Dienst voor Communicatie en de Bescherming van Cultuur (Rossvjazokhrankoeltoer), Boris Bojasikov zegt dat zijn dienst niet van plan is om nieuwe beperkingen op te leggen aan het Internet. “Het is een te ingewikkeld probleem om met administratieve methodes op te lossen.”

Kommersant bericht dat in het door de overheid verstrekte softwarepakket voor scholen een internetfilter zit dat kinderen de toegang tot porno, reclame voor alcohol en extremistische sites moet ontzeggen. Het systeem zou zo moeten werken dat alle door scholieren bekeken sites gecontroleerd zouden worden door een ‘Centrum voor Analyse van Internet Sites’, dat vervolgens de toegang tot ongewenste pagina’s zou kunnen afsluiten. Volgens de makers zouden er in 2007 al 6 miljard pagina’s bekeken zijn, waarvan er 200 miljoen geblokkeerd zijn. Ondertussen zegt een onderwijzer die het systeem heeft uitgeprobeerd dat hij nog steeds resultaat krijgt wanneer hij ‘naakte meisjes’ in Yandex (de Russische Google)intypt.

No comments: