7/9/07

Sotsji

http://www.expert.ru/articles/2007/07/05/sochi_gromov/
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=780473

De kranten zijn lyrisch over de toewijzing van de Olympische spelen. Eindelijk erkenning van de wereld voor het herstel van de Russische economie en samenleving. Twee artikelen vond ik wat interessanter. De eerste over het investeringsklimaat en eentweede van de hand van een journalist die de Olympische Spelen liever niet ziet komen.

Kommersant bericht dat de huizenprijs per vierkante meter al gelijk licht aan die van Moskou en dat deze prijs in de jaren richting de Olympische spelen nog wel zal verdrievoudigen. Vele ontwikkelaars uit Moskou en de grondstofrijke gebieden denken op de onroerend goed markt van Sotsji veel te kunnen verdienen. Het rendement op bouwprojecten bedraagt wel 100% en op korte termijn zelfs 150%. In Moskou is het gemiddelde rendement 25%.

Ook de oligarchen dragen een steentje bij. Deripaska investeert 1,5 tot 2 miljard dollar in de bouw van het complex ‘Imeretinskaja Riviera’. Potanin belooft voor 1,5 miljard dollar culturele en sportobjecten te bouwen. De ‘gewone’ investeerders zullen vooral in hotels beleggen. Men verwacht dat het aantal kamers in het kuuroord met 50 tot 70% zal stijgen.

De overheid heeft 12,5 miljard dollar gereserveerd. Over de tenders is nog niets bekend. Verwacht wordt dat de grote opdrachten naar bekende spelers zoals Glavmoststroi en Mostotrest zullen gaan. De geluksvogel van de dag was wellicht de eigenaar van de lokale cementfabriek. De aandelen van Novorostsement stegen na de aankondiging met 20%.

Voor Andrei Gromov is Sotsji 2014 niet het symbool van het succes van Rusland en de erkenning van de wereld, maar een symbool van stagnatie, een symbool voor de keuze voor verkeerde prioriteiten in de ontwikkeling van het land.

‘Rusland is het grootste land van de wereld maar de laatste jaren scoren we record na record qua concentratie van bevolking in grote steden en de financiële middelen die er in deze steden omgaan. Dit is een catastrofale tendens. Rusland heeft nieuwe steden nodig, nieuwe economische en culturele centra, nieuwe wegen en andere infrastructuur. Een kuuroord met een bevolking van een half miljoen is niet normaal. Sotsji is het enigste warme kuuroord van het land. Ook zonder de Olympische spelen en abnormaal hoge overheidsinvesteringen zal het ontwikkelen. Dit alles past in het paradigma van de dag. Investeer geld in plaatsen waar al geld naar toe gaat. Dit is geen ontwikkeling maar uitdijing.’

Ook vreest Gromov dat dit symbool van erkenning zich tegen Rusland kan keren. Hij denkt dan aan oproepen in westerse media tot mogelijke boycot van de Spelen en geruchten dat Afrikaanse IOC leden met Russisch geld omgekocht zouden zijn.

No comments: