6/25/07

Pensioenen

22 juni 2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=776231
http://www.rg.ru/2007/06/22/molchuny.html

De discussie over het pensioenbestel duurt voort. Ik schreef al eerder over het probleem van de moltsjoeni, ‘de zwijgers’, de benaming voor de grote groep burgers (90%) die er niet voor kiezen om hun pensioendeel, opgebouwd vanuit arbeid, in private fondsen te beleggen. Het staatsfonds dat deze gelden beheert mag alleen in staatsobligaties beleggen en haalt zo een rendement dat lager ligt dan de inflatie. De vraag is hoe de ‘zwijgers’ te bewegen hun geld bij private pensioenfondsen onder te brengen.

Het ministerie van economische ontwikkeling lanceerde deze week een nieuwe proefballon. De overheid zou automatisch 3% van het arbeidssalaris extra kunnen inhouden. Zij die schriftelijk kenbaar maken van een privaat fonds gebruik te maken wordt deze extra 3% niet doorberekend. De logica is dat de burger zo zou ontdekken dat er een keuze gemaakt moet worden. Weinigen begrijpen immers hoe de pensioenopbouw in elkaar steekt. Zij zijn gewend dat de overheid dat wel regelt. Deze harde methode zou effectiever en goedkoper zijn dan de lange weg van campagnes, spotjes en brieven.

Er is ook veel verzet tegen het voorstel. Dvorkovitsj, van de presidentiĆ«le administratie, noemt het idee ‘manipulatie van de arbeider en de schending van zijn of haar rechten’. Waarschijnlijk een lekke ballon dus. Misschien na de verkiezingen met een pleister erop nog eens opblazen.

No comments: