Litvinenko
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=776809
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=779140
Moskovskii Komsomolets, No 14, 2 juli 2007
De zaak wordt weer interessanter. Sinds de publieke uitspraken van verdachte Loegovoi zoeken steeds meer spelers de Russische pers voor het geven van hun verhaal. De nieuwe informatie geeft nog steeds weinig inzicht in een mogelijke dader en/of opdrachtgever. Twee theorieën blijven relevant maar daarover straks meer. Interessanter is het beeld dat de nieuwe informatie geeft over het netwerk van Litvinenko en hun activiteiten.
De verdachte Loegovoi verklaarde al eerder dat Litvinenko hem probeerde te rekruteren voor de Britse MI6. Nieuwe verhalen van Evgenii Limarev en Vjatsjeslav Zjarko bevestigen dit. Limarev, net zo’n voormalige spion als Litvinenko, maar dan in Frankrijk wonend, gaf de krant Kommersant de documenten die Loegovoi aan Litvinenko zou hebben doorgespeeld. Dit zouden de documenten moeten zijn waarin geheime informatie over de dood van journaliste Politkovskaja zou staan, die Litvinenko fataal zou zijn geworden. Althans dat was de logica van veel media in de hectische dagen na de moord. Limarev zei dat Litvinenko hem de documenten probeerde te verkopen als zijnde unieke informatie afkomstig uit de hoogste kringen van de FSB en het Kremlin, verkregen dankzij superspion Loegovoi.
Kommersant publiceerde de documenten en kreeg vervolgens een telefoontje van de auteur, het Centrum voor Politieke Informatie, één van de vele politiek-sociale onderzoeksbureaus in Moskou. De ‘geheime’ documenten kunnen eenvoudig via het internet besteld worden voor 496 roebel. Een deel was zelfs samengesteld door studenten sociologie.
Vjatsjeslav Zjarko fungeerde ook enkele jaren als ‘unieke’ bron van informatie die Litvinenko doorverkocht aan de happige MI6. Ook Zjarko plukte zijn supergeheime informatie van het internet en voegde er wat van zijn eigen gedachtes aan toe. Litvinenko was de ‘recruiter’. Alle betrokkenen speelden het spionnenspel mee, zolang er geld te verdienen was en er geen staatsgeheimen verkocht werden.
De vraag blijft waarom deze gebakken lucht affaire uiteindelijk fataal werd voor Litvinenko?
Limarev denkt dat bepaalde kringen binnen de FSB achter de moord zitten. Deze FSB’ers zouden door de spionnenspelletjes van Litvinenko en co in hun ‘beroepseer’ geraakt zijn. Bovendien heeft het plot voor hen twee voordelen. Haperingen in dialoog tussen Rusland en het westen zou meer ruimte geven aan mannen van de sterke hand. En de zwarte piet zou handig naar Berzovskii gespeeld kunnen worden. Hou er bij deze versie rekening mee dat ook Limarev een mannetje van Berezovskii is.
Zjarko’s informatie voedt de theorie dat Litvinenko het bewuste polonium wou doorverkopen aan Islamitische terroristen. Hij ontmoette Litvinenko in een hotel in Istanboel. Litvinenko was samen met een groep Arabieren en droeg een vreemd uitziende pot. Later kraamde hij allerlei vreemde verhalen uit. Er zou iets groots te gebeuren staan dat Rusland en de hele wereld zou schokken. Het zou dan echt afgelopen zijn voor Poetin. Zjarko zegt ook dat Litvinenko heilig geloofde in een ‘democratische’ coup van Berezovskii en dat hij directeur van de FSB zou worden. Zjarko zou plaatsvervangend directeur mogen worden.
Tijdens het lezen van de artikelen en het schrijven van dit stuk zag ik steeds die volle schap Litvinenko boeken in de boekwinkels voor me. Ook blijft me een citaat uit de binnenflap van een boek van Stephen Cohen me bij. Vrij vertaald uit het Engels: Rusland is een land waarover van alles gezegd kan worden dat ook nog waar zou kunnen zijn. De informatie in deze nieuwsbrief blijft voorlopig gratis.
No comments:
Post a Comment