12/4/07

Presidentsverkiezingen

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=830546

Lang napraten over de parlementsverkiezingen is er niet bij. Het voorspel voor de presidentsverkiezingen die op 2 maart gehouden worden is al begonnen. Tot 18 december kunnen partijloze kandidaten zich aanmelden. Voor partijkandidaten is de einddatum 23 december. Vervolgens hebben alle kandidaten tot 16 januari om zich in te schrijven, d.w.z. 2 miljoen handtekeningen te verzamelen. Vanaf 2 februari begint de campagneperiode.

De eerste kandidaat is Kasjanov. Kommersant citeert een medewerker van het organisatiecomité: "In het democratische kamp waren er altijd veel machinisten en weinig kolenscheppers." De krant merkt op dat het best zo zou kunnen uitvallen dat Kasjanov de enigste 'democratische' kandidaat wordt. De belangrijkste factor voor het verkrijgen van de 2 miljoen handtekeningen is immers geld. Een politicoloog schat het benodigde bedrag op ongeveer 7 miljoen euro en voegt daaraan toe dat Kasjanov dat geld heeft.

Kort na de parlementsverkiezingen gaven ook VR en RR hun traject aan. Verenigd Rusland zegt in december met een kandidaat te komen. Waarschijnlijk doen ze dat net als tijdens de parlementsverkiezingen als laatste. Rechtvaardig Rusland houdt op 10 december een partijtop. De partijleiding zegt serieus te willen kijken naar een kandidaat die gesteund wordt door de 'Voor Poetin' volksbeweging. Dit kan het mechanisme worden waarmee Poetin twee kandidaten selecteert en zo zijn belofte van een reële keus voor de kiezer waarmaakt.

No comments: