12/4/07

Polen vaart andere koers

http://www.rg.ru/2007/11/29/myaso.html

Met het aantreden van de nieuwe Poolse president, Donald Tusk, lijken de verhoudingen tussen Rusland en Polen te verbeteren. Tusk steunt de toetreding van Rusland tot de WTO.

Rossiiskaja Gazeta schrijft dat de eerste stap al twee weken geleden gemaakt werd, toen de Russische inspecteurs werden toegelaten in Poolse vleesverwerkingsfabrieken. Het Russische orgaan voor toezicht op landbouwproducten, Rosselchoznadzor, stelde twee jaar terug een embargo in op Pools vlees, omdat Poolse leveranciers valse certificaten zouden gebruiken. Zo zouden zij met certificaten van Pools rundvlees, buffelvlees uit derde landen naar Rusland exporteren. De Polen hebben dit nooit erkend en klagen dat door de hypothetische buffels ook de leveranties van varkensvlees werden stopgezet.

Rosselchoznadzor zegt dat de inspecties goed verlopen. Over de resultaten kan nog niets gezegd worden, maar er zijn voldoende redenen om aan te nemen dat het Poolse vlees snel op de Russische markt zal terugkeren.

Kommersant ziet overigens een geen negatieve gevolgen voor de Russische vleesproducent. Zij zouden vooral concurrentie van 'grijze' sector ondervinden.

Ik zie ook dat Donald Tusk een stuk constructiever reageert op de verkiezingsuitslag dan de meeste stemmen uit de EU: "Overtredingen van de verkiezingswet of niet. De uitslag is duidelijk. Verenigd Rusland is de partij, die de steun van het volk geniet. "

De nieuwe koers van Polen is een interessante positiewisseling. De EU kan zich straks niet langer verschuilen achter een onwillig Polen en zal eerdaags zelf kleur moeten bekennen. Wellicht kunnen ze tegelijk eens overdenken hoe het kan dat een Poolse president die als pro westers gezien wordt ook goede betrekkingen met Rusland nastreeft. Wat mij betreft mogen ze Donald Tusk als voorbeeld nemen.

No comments: