12/4/07

Museum rel

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=831348

Weer een museum rel: Andrei Jerofejef , de organisator van twee exposities; Sots-Art in Parijs en 'Verboden kunst' in het Sacharov Centrum in Moskou, is aangeklaagd door Unie van Orthodox Burgers wegens belediging op etnische en/of religieuze gronden.

Eerder kreeg zijn baas Valentin Rodionov al kritiek van minister van cultuur, Sokolev, die het maar niets vond dat de directeur van het vermaarde overheidsmuseum, de Tretjakov galerij, zijn naam aan de expositie in Parijs had verbonden. De expositie bestond voor en groot deel uit werk van kunstenaars die volgens Sokolov in Rusland geen bekendheid genieten en was zo volgens de minister helemaal niet representatief voor een bepaalde kunstperiode, zoals Rodionov beweert. Het voorbeeld van een foto van twee zoenende politieagenten in een berkenbos kreeg het meeste aandacht in de pers.

Eerlijk gezegd stop ik dergelijke kunst zelf snel in het hoekje van goedkope maatschappijkritiek en kan ik de minister die zich ogenschijnlijk schaamde voor deze expositie in het vermaarde Parijs wel een beetje begrijpen.

De expositie in het Sacharov Centrum had zelfs speciale kijkgaten gemaakt, waardoor de bezoeker naar de 'verboden' kunst zou kunnen kijken. Eerder bij de expositie, 'Pas op! Religie', werden Orthodoxe groeperingen door de rechter in het gelijk gesteld. De rechter concludeerde dat het centrum een openbare gelegenheid is en een niets vermoedende bezoeker, zonder het van te voren te weten in zijn, of haar religieuze gevoelens gekwetst zou kunnen worden. Bij de laatste expositie werd je al flink gewaarschuwd voor je maar kon kijken.

Kommersant bericht over open brieven ter verdediging van Jerofejev, die op het internet ondertekend kunnen worden. Er staan weer heerlijk irrationele steunbetuigingen tussen zoals de opmerking dat "wanneer er een zaak kan worden aangespannen tegen een organisator van een 'anticensuur' expositie, dat betekent dat de censuur totaal is geworden." Op zo'n moment wordt er even vergeten dat niet de staat de zaak aanspant, maar een groep vanuit hun eigen gezichtspunt maatschappelijk betrokken Orthodoxe burgers.

Er zijn ook gematigdere steunbetuigingen die mijns inziens meer hout snijden zoals "maatschappelijke organisaties moeten niet het recht hebben te beslissen wat wel en niet mag. Het publiek moet beslissen of ze iets wel of niet willen zien. "

No comments: