12/4/07

Berichten uit de Kaukasus

http://expert.ru/printissues/south/2007/04/severniy_kavkaz/
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=831406&NodesID=7

Expert schrijft: "De titanische inspanningen van het federale centrum en de regionale leiders om het beeld te scheppen van een vreedzame Kaukasus worden bijna teniet gedaan door de dagelijkse berichten over aanslagen, aanvallen van strijders en onschuldige slachtoffers van veiligheidsoperaties. De groeiende activiteit van extremisten wordt op niet mindere wijze bestreden door de 'federale krachten', die overigens soms een zeer wreed karakter aannemen. De activiteiten van de veiligheidsinstituten wordt vergezeld door de zwijgende instemming van de regionale leiders die aan de vooravond van de decemberverkiezingen gedwongen zijn hun loyaliteit aan het federale centrum te demonstreren. "

Ekspert somt een reeks gebeurtenissen in Ingoesjetië op: Op 4 november werden vier Russische arbeiders vermoord in het Nazran rayon. Op 5 november werden in de stad Nazran zelf twee etnisch Armeense machinisten vermoord. Op 12 november vond er een aanslag plaats op drie medewerkers van het telefoonnetwerk Megafon. Op 14 november werd het federale hoofd van de politie, sectie transport, neergeschoten. Op 15 november werden granaten afgevuurd op een concertzaal in Nazran, waar zich op dat moment 400 mensen bevonden.

In Kabardino-Balkarie werden deze maand de lichamen van 9 jagers gevonden. Ekspert noemt de intensivering van de veiligheidsoperaties volkomen logisch. Effectief noemt Ekspert een operatie gericht tegen de Boejnak Dzjamaat in Dagestan. Daarbij kwamen 8 verdachten om het leven. Zij zouden een van plan zijn geweest een school in Machatsjkala te gijzelen.

Het tegenovergestelde effect bereikte een operatie in Ingoesjetië waarbij een zevenjarige jongen om het leven kwam. Op 24 november gingen duizenden de mensen de straat op om op te roepen tot het aftreden van de lokale president Zjazikov.

Ekspert schrijft dat de leiders van de 'hete' republieken zich tussen hamer en aanbeeld bevinden. Aan de ene kant verliezen zij hun autoriteit bij de bevolking, wanneer zwijgend instemmen met de acties van de federale veiligheidsorganen. Aan de andere kant stelt kritiek op de veiligheidsorganen hun loyaliteit aan het centrum in twijfel.

Ekspert concludeert: "Federale waarnemers voorspellen een daling van de activiteiten van extremistische groepen na de parlementsverkiezingen, maar in de tussentijd hebben ze er echter wel een potje van gemaakt."

Kommersant schrijft donderdag over de terugkeer van een filmploeg van REN TV die in Ingoesjetië kort was gegijzeld door naar eigen zeggen medewerkers van een veiligheidsdienst. Het bewijs voor de betrokkenheid van veiligheidsorganen zou zijn dat twee uur voor de ontvoering de politiebewaking van het hotel werd weggeroepen en dat de ontvoerders zich "zo rustig gedroegen zoals alleen medewerkers van veiligheidsdiensten kunnen." Een andere bron, Magomed Jevlojev , de lokale eigenaar van de site http://ingushetiya.ru/, zegt dat niet de filmploeg maar hijzelf het doelwit van de actie was. Hij had het hotel echter enkele minuten eerder verlaten.

Dezelfde Magomed Jevlojev is de hoofdpersoon in een tweede artikel in de zaterdagversie van Kommersant. De Jevlojev 'extended' familie, wel bedeeld met hoge overheidposten, zou zich bij de vader van Magomed beklaagd hebben over de website van zijn zoon. De website draait vanaf een server in de Verenigde Staten en trekt per dag ongeveer 9 duizend bezoekers (of hits, JM). Magomed begrijpt de positie van zijn vader. Op wie moet de vader zich immers wreken wanneer zijn zoon omgebracht wordt? Zijn eigen broers? Wanneer Magomed zijn vader niet kan overtuigen draagt hij de verantwoordelijkheid voor de website over aan een groep medewerkers.

No comments: