12/4/07

Economische nulmeting zuidelijke okroeg

http://expert.ru/printissues/south/2007/04/ekonomika_primitivnogo_servisa/

Ekspert schrijft graag over bestuurlijke betrokkenheid van de middenklasse, maar doet zelf ook wat. Samen met Pricewaterhouse Coopers maakte het weekblad Ekspert een nulmeting van de economische situatie in de Zuidelijke okroeg. Het blad wil over 5 jaar zelf kunnen concluderen wat voor effect de Olympische Spelen in Sotsji 2012 op de economische situatie in de regio zal hebben gehad.

Het onderzoek bekijkt wat voor bedrijven nu het meeste omzet en winst draaien. De omzetgroei in 2006 voor de groep van 150 grootste bedrijven bedroeg 25%. Dit is nog niet eens zoveel, zegt Ekspert, als je weet dat de industriƫle groei over 2006 in de zuidelijke okroeg met 10,8% hoger ligt dan het landelijke gemiddelde van 3,9%. Ekspert denkt dat de relatief beperkte omzetgroei te maken heeft met de afhankelijkheid van de bedrijven op de olie en gas sector en het relatief zwakke aandeel industrie in de regio.

Het aandeel van de groothandel (29%) en transportsectoren (11%) is relatief hoog in vergelijking met vergelijkbare landelijke cijfers. Deze dienstencomponent in de zuidelijke okroeg staat echter bijna volledig in dienst van de olie en gas en elektriciteitssector. Ekpert spreekt van een 'primitieve diensteneconomie'.

De industriesector krijgt, zo wordt er verwacht, een extra impuls vanuit de organisatie van de Olympische Spelen. Er worden onder andere vijf nieuwe cement- en twee metaalfabrieken gebouwd. De dienstensector zal profiteren van een groei van het toerisme.

Krasnodarsk Krai, Rostov oblast en de Volgograd oblast lopen voorop. Achterliggende gebieden zoals Noord-Ossetie, Karatsjaevo-Tsjerkessie en Kabardino-Balkarie liggen dichter bij Sotsji en kunnen tijdens de organisatie van de Olympische Spelen meeprofiteren en wellicht het gat verkleinen.

Ekspert verwacht ook een groei van de consumentenbestedingen. Die liggen in deze regio nog laag in vergelijking met andere delen van het land.

No comments: