12/4/07

Oezbekistan verhoogt gasprijzen

http://expert.ru/articles/2007/11/29/gaz-zeny/

Oezbekistan volgt het voorbeeld van Turkmenistan en gaat ook de prijzen van gas verhogen. Het land produceert 60 miljard kubieke meter gas per jaar, waarvan het er 12,5 exporteert. Gazprom koopt bijna de gehele export van Oezbekistan op.

Met Turkmenistan heeft Gazprom een prijstraject afgesproken van $130 voor de eerste helft van 2008, $150 voor de tweede helft van 2008, naar 'marktprijzen' vanaf 2009. De Turkmenen willen dan ook best meer gaan leveren aan Rusland dan de huidige 50, waarvan er 40 rechtstreeks worden doorverkocht aan Oekraïne.

De Oekraïense minister van economie beklaagt zich dat zijn land geen partner in deze gesprekken is, die toch cruciaal zijn voor de eigen energievoorziening. Hij constateert dat de bilaterale commissie Oekraïne-Turkmenistan nog nooit bijeen is geweest.

Wit-Rusland laat een tevreden geluid horen. De minster van energie verwacht geen spanningen dit jaar. "Er is een formule, er is een contract." Gazprom zou de laatste tijd een meer weloverwogen beleid voeren, vooral omdat beide partijen nu samen betrokken zijn in Beltrangaz.

Een analist van MacArthur zegt dat de Centraal-Aziatische landen hun gasprijzen kunnen verhogen omdat er ook vraag uit Europa naar hun producten is. Dit lijkt me een beetje droogzwemmen. Zonder gasleiding buiten Rusland om valt er weinig te kopen en verkopen. Aleksandr Medvedev zegt namens Gazprom dat de prijsstijgingen waarschijnlijk doorberekend zullen worden aan de Europese consument. Hij verwacht dat wij volgend jaar prijzen rond de 300 tot 350 dollar zullen betalen.

No comments: