12/4/07

Veel minder aardappelveldjes dan gedacht

http://www.rg.ru/2007/11/29/perepis.html

Rossiiskaja Gazeta bericht over cijfers van Rosstat. Daar zitten ze met de handen in het haar. Het aantal aardappelveldjes is met een derde gedaald. Dit kan eenvoudig weg niet. In de vorige steekproef moeten er fouten gemaakt zijn. Er zijn in Rusland ongeveer 14 miljoen aardappelveldjes en moestuintjes nabij dorpen en nog eens 7 miljoen nabij de grote steden. Slechts 100.000 mensen verklaarden dat deze moestuin de basis vormt van hun inkomen. Nog eens 2,2 miljoen mensen zegt aanvullend inkomen te krijgen uit de verkoop van producten uit hun moestuin. De rest eet het groente en fruit waarschijnlijk zelf op of verhult de waarheid.

Deze cijfers ontkrachten het beeld dat een groot deel van de Russen van hun moestuintjes leeft. Zo vatte ik twee weken terug nog een interview met een landbouweconome samen die juist aandacht vroeg voor deze sector van de landbouw. De cijfers zijn koren op de molen van de minister van landbouw die de sector van individueel bewerkte landbouwgrond (de moestuin, JM) marginaal noemt en zegt dat het beter is om de inkomens van onderwijzers en artsen in de dorpen te verhogen dan hen te helpen meer geld te verdienen met hun moestuintjes. "Willen ze in contact blijven met de plattelandsgeest, laat ze dan bloemen kweken."

De krant noemt ook Savtsjenko, gouverneur van de Belgorod oblast, als iemand die een duidelijke streep zet door het gesuggereerde verband tussen verdere industrialisatie van de landbouwsector en sociale problemen in de dorpen.

De eerder genoemde landbouweconome zei overigens dat er te weinig rekening wordt gehouden met regionale verschillen. Hoe zit dat met de aardappelveldjes?

No comments: