12/4/07

Beloftes aan MKB

http://www.rg.ru/2007/11/30/proverki.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=831081

Een hoge ambtenaar van het Ministerie van Economische Ontwikkeling, Andrei Sjarov, belooft de vertegenwoordigers van het midden – en kleinbedrijf een cultuuromslag: Controlerende organen zouden geen gegevens moeten verzamelen voor het uitdelen van boetes, maar juist moeten consulteren. Over 5 tot 7 jaar zouden de verhoudingen tussen de ondernemer en de controleorganen volledig kunnen veranderen.

Zijn ministerie wil de wet over 'bedrijfscontroles' aanpassen: (1)Bij het eerste onderzoek mogen geen boetes worden uitgedeeld. (2) Zonder grondige redenen, geen onderzoek. En (3) Controles mogen maximaal 80 uur per jaar duren.

Een ander, al bij de regering ingediend wetsvoorstel, wil het aantal zaken beperken waarop organen van het ministerie van binnenlandse zaken bedrijven kunnen controleren. Dit betreft o.a. waren met verlopen houdbaarheidsdatum, verschillende technische tekortkomingen en het onderhoud van het bedrijfspand. Dit jaar werden in het kader van dergelijke controles anderhalf miljoen boetes uitgedeeld. De rechter verklaarde echter in 90% van de dergelijke gevallen de claim onterecht.

Ondernemers kijken uit naar een wet waarmee ze de grond onder hun bedrijfspanden voor een gesubsidieerd bedrag kunnen opkopen. Deze grond is nu vaak in het bezit van de gemeente. Een bedrijfspand compleet met grond is een goed onderpand voor leningen bij een bank. De wet is al in september door het parlement goedgekeurd. Volgens Sjarov is het echter nog even wachten tot de lokale overheden hun zaakjes op orde hebben. Waarschijnlijk zal dat in de lente zijn.

Vanaf 1 januari 2008 is er ook een nieuwe wet voor het MKB in werking treden. Dit gaat vooral om een financiële injectie van 25 miljard roebel in programma's ter ondersteuning van het MKB. Dit soort programma's zijn vooral gericht op startende ondernemers.

Het aantal kleinbedrijven groeit met 5% per jaar . Volgens Sjarov waardeert de overheid de kwaliteiten van het kleinbedrijf echter onvoldoende. Dit komt deels omdat de meeste kleine bedrijven zich bezig houden met handel. 72% van de omzet gemaakt in het kleinbedrijf wordt gemaakt door bedrijven die actief zijn in de handel. Kleinbedrijven actief in de industrie en bouw hebben veel kleinere aandelen in de totale omzet, respectievelijk 13 en 7%. Sjarov heeft echter een formule om de overheid geïnteresseerd te krijgen in het MKB: De overheid moet zich tot doel stellen het aantal kleinbedrijven actief in de dienstensector en vooral ook sociaal significante sectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs en woningbouw te vergroten.

De voorzitter van de belangenorganisatie voor het kleinbedrijf, Opora, wil een speciale regeringscommissie voor het MKB onder leiding van vicepremier Koedrin. Kommersant citeert ook Sergei Ivanov, nog steeds presidentskandidaat nummer één: "Het MKB spendeert 10% van de uitgaven aan het overwinnen van administratieve barrières, terwijl in Duitsland dit getal niet hoger ligt dan 3,5%."

No comments: