6/13/08

Debat over opvoeding

Nu er een kruis is gezet door het in de afgelopen weken besproken voorstel voor een mediawet, is het de beurt aan een nieuw conceptwetsvoorstel inzake de opvoeding van kinderen. Het concept bestaat uit 18 verschillende voorstellen, waarvan enkele zo knullig geformuleerd zijn dat het eenvoudig prijsschieten is.

Zo willen een of meerdere parlementariërs speelgoed verbieden dat in vorm en uiterlijk niet overeenkomstig is met de werkelijkheid. Wat wordt er bedoeld? Bijvoorbeeld een pluche knuffelbeest van een schadelijk organisme zoals een virus. Virussen zijn namelijk slecht en kinderen zouden zich kunnen vergissen door het zachte, aangename karakter van het knuffelbeest. Zachte skeletten. Nee, dat kan toch niet.

Een ander voorstel betreft subculturen, die een slecht voorbeeld zouden vormen voor opgroeiden kinderen. Helaas worden de gothic en emo subculturen over een kam geschoren met extremisten, skinheads, voetbalsupporters en antifascisten. De auteurs laten duidelijk merken weinig van de jeugd te begrijpen.

Galina Kozjevnikova van het SOVA centrum zegt in Kommersant: “Onze overheid heeft gestreden tegen hippies, tegen rockers, tegen metalfans en elke keer verloren, omdat er altijd jeugd subculturen zullen zijn.” Vervolgens zegt zij: “Een groot deel van het conceptwetsvoorstel is gestoeld op een ‘onvrijwillige motivatie’ van kinderen en ouders. Dat zal niet werken.”

Dit punt kwam ook sterk naar voren in de zondagavondtalkshow van Vladimir Solovjev. Wie is de overheid om ouders te vertellen hoe zij hun kinderen moeten opvoeden? Kijk naar de toestand van de kindertehuizen, toch de verantwoordelijkheid van de overheid. Nee, de overheid moet ouders de mogelijkheid geven om hun kinderen goed op te voeden, niet vertellen hoe ze dat moeten doen. Een aanwezige parlementariër beargumenteerde dat ouders geen zicht op het volledige leven van hun kinderen hebben, zoals de tijd die wordt doorgebracht in buitenschoolse activiteiten of op het internet. Daar zou wel degelijk een taak liggen voor de overheid.

Onderwerp van gesprek is een straatverbod tussen 22.00 en 6.00 uur voor scholieren, overigens vorige week al ingevoerd in – als het mij goed herinner – de Kemerevo oblast. Ook op dit punt is er onvoldoende vertrouwen in de overheid als rechtshandhaver. Wat is de garantie dat een agent deze wet niet misbruikt wanneer hij een jonge meid uit de disco ziet komen? Laat de overheid en politie eerst goede regels voor zichzelf maken, voordat men regels voor ons gaat maken, zei een deelnemer aan de discussie.

Jammer genoeg leidt het prijsschieten op de meest idiote voorstellen in het conceptwetsvoorstel en wederzijdse beschuldigden tussen overheid en maatschappij niet tot constructieve gesprekken over bijvoorbeeld leeftijdscoderingen voor speelgoed, televisieprogramma’s etc.

No comments: