6/13/08

GOS

President Medvedev ontving in St. Petersburg zijn collega presidenten van de GOS landen. Kommersant constateerde verwijdering met Oekraïne en toenadering met Saakasjvili. Joestsjenko krijgt de deksel op zijn neus, nadat hij heeft aangekondigd het contract voor de Russische militaire zeehaven in Sebastopol niet te verlengen, wanneer het in 2017 afloopt. Wanneer Oekraïne de vriendenband met de Russische Federatie terugschaalt vindt Medvedev dat het land ook maar het volle pond voor zijn gas moet betalen. Vanaf 1 januari 2009 zal er aan 1000 kuub gas een prijskaartje van 400 dollar hangen. Dit jaar betaalt Oekraïne nog 179,5 dollar. Voordat het geld van rekening wisselt zal er allicht nog veel onderhandeld worden.

Kommersant schrijft dat Joestsjenko Medvedev nauwelijks durfde aan te kijken. Saakasjvili daarentegen leek zich op zijn gemak te voelen. Volgens de Georgische president zijn er in de verhoudingen tussen Georgië en Rusland ‘onopgeloste maar geen onoplosbare problemen’.

Javier Solana heeft deze week gesproken met de leiders van Abchazië. Georgië hoopt in de EU een actieve partner te vinden in het vredesproces. Ook Abchazië en Rusland benadrukken de voor hen positieve kanten van het bezoek:De westerse mogendheden beginnen Abchazië te erkennen als gesprekspartner in het conflict.
De president van Moldavië kondigde een onverwacht cadeautje aan. Zijn douanepersoneel zou twee schilderijen ontdekt hebben, die uit de Hermitage gestolen zijn. Ze worden opgestuurd. De Hermitage is minder blij met het bericht. Het museum houdt vol helemaal geen schilderijen te missen.

No comments: