6/13/08

Vier doden in strafkolonie

In de strafkolonie Kopeijsk in de Tsjeljabinsk Oblast zijn vier gevangenen overleden, mogelijk als gevolg van interne verwondingen, veroorzaakt door de wapenstokken van de bewakers.

Volgens de officiële versie van de gebeurtenissen overvielen de vier gevangenen hun bewakers, toen zij op hun eerste dag in de kolonie werden uitgelaten. Ze zouden daarbij scheermessen en metalen strips uit hun schoenen gebruikt hebben. De bewakers herstelden de orde met de wapenstok. De gevangenen zouden vervolgens afzonderlijk van elkaar in cellen zijn ondergebracht, alwaar ook medische hulp zou zijn verstrekt. Te laat of onvoldoende zo bleek. Alle vier zouden zijn gestorven aan inwendige bloedingen.

Deze versie roept veel vraagtekens op. De vier gevangenen, Sergej Poljakov, Jevgenii Mamoekov, Anatoli Ajvased en Vjatjeslav Sachabajev zouden straffen uit moeten zitten van anderhalf tot vijf jaar. Waarom zou iemand met een relatief korte straf zo’n zelfmoordactie ondernemen, vragen familieleden zich af. De gevangenen waren tussen de 20 en de 36 jaar oud en veroordeeld voor vergrijpen zoals diefstal en drugshandel. Mensenrechtenactiviste Aleksejeva stelt dat massaal geweld tegen gevangenen vaak een represaillemaatregel is tegen protestacties zoals klachten, hongerstakingen en zelfverminking.

De veteranen van het mensenrechtenactivisme houden het hoofd van het gevangeniswezen in Rusland, Joeri Kalinin verantwoordelijk voor de gebeurtenissen. In een open brief gepubliceerd op maandag staat dat Kalinin of zijn ontslag moet indienden, of een resolute stap moet doen in de richting van een positieve dialoog met de burgermaatschappij. De mensenrechtenactivisten stellen dat wanneer zij meer toegang zouden krijgen tot de gevangenen veel geweld zou kunnen worden voorkomen. Overigens loopt er ook een zaak aangespannen door Kalinin tegen een van de ondertekenaars van de open brief, en wel Lev Ponomarjev. Ponomarjev noemde Kalinin in een interview ‘de auteur van een sadistisch systeem’.

Dezelfde Joeri Kalinin, verdedigt dinsdag het gebruik van de wapenstokken door de bewakers. Kommersant citeert: “De gevangenen waren immers ook niet ongewapend.”Voorts vermeldt hij dat er in de afgelopen vijf jaar 260 medewerkers van penitentiaire instellingen zijn overleden. Rossiiskaja Gazeta schrijft dat volgens Kalinin de gevangenen al tijdens het transport hun lotgenoten probeerden op te hitsen tot een gewelddadige uitbraak.

Woensdag kondigt de Maatschappelijke Raad van de Tsjeljabinsk Oblast een eigen onderzoek aan, schrijft Kommersant. Het onderzoek zal zich richten op de kwaliteit van de geboden medische zorg en zal ook nagaan wat er gebeurd is tijdens het voorarrest van de vier gevangenen in de stad Tjoemen. De volgende dag meldt deze organisatie dat het vermoedt wordt dat criminele autoriteiten achter de ‘opstand’ zouden zitten.

Donderdag refereert Rossiiskaja Gazeta aan medici die hun twijfels uitten over de kwaliteit van de verstrekte medische zorg. Het is zeer ondenkbaar dat de lichamen van de vier gevangenen op identieke wijze hebben gereageerd op de verwondingen. Hoe kan het dat ze afzonderlijk van elkaar binnen hetzelfde uur zijn gestorven?

Vrijdag meldt de Generaal Procureur dat elf medewerkers van de strafkolonie op non actief zijn gesteld. De genoemde redenen zijn ‘onprofessioneel gedrag’ en het niet verstrekken van kwalitatieve medische zorg. Rossiiskaja Gazeta spreekt van een uniek geval. Nog nooit zijn er in een keer zoveel medewerkers van een penitentiaire inrichting op non actief gesteld. De Generaal Procureur zou nu ook controles uitvoeren in andere gevangenissen in de regio.

Hoewel het kordate optreden van de Generaal Procureur de hoop geeft dat andere overheidsorganen de ogen niet langer willen sluiten voor mogelijke wandaden van hun collega’s in het gevangeniswezen, blijven velen voorlopig sceptisch. Zo brengt Kommersant een zaak in herinnering waarbij twee bewakers voor doodslag van een gevangene in 2003 allereerst tot tien jaar opsluiting werden veroordeeld, maar vervolgens strafvermindering kregen tot twee en drie jaar en daarbovenop nog eens een vervroegd werden vrijgelaten.

No comments: