6/13/08

TNK-BP

Ik las maandag, een bericht in het Financieel Dagblad. “Het Kremlin’ zou BP uit de gemeenschappelijke onderneming willen werken. Uiteraard past alles naadloos in het rijtje; Joekos, BP, Shell etc. Ekspert ziet het anders. De Russische en Britse aandeelhouders van TNK-BP, beiden met een pakket van 50%, zijn het oneens over de te kiezen strategie. BP wil flink investeren in de ontginning van Russische velden. De Russen binnen de Alfa-groep willen op korte termijn geld verdienen en het prestige van BP gebruiken om buiten Rusland projecten op te zetten.

In een recent interview met Le Monde, zei Poetin het volgende: “Several years ago, they set up a joint venture with a 50-50 ownership. When they did it - and I was present when they signed the papers - told them, “You shouldn’t do it. You should decide between the two of you who will have a controlling stake … But somebody has to be in charge. When you don’t have a clearly defined authority in such a business, it is very likely you’ll run into problems.”

Ekspert denkt dat de spanningen tussen beide partners juist nu oplopen omdat pas sinds januari 2008 beide partijen hun aandelen aan de ander of een derde speler mogen verkopen. Gazprom zou voor BP een veel geschiktere partner zijn dan de Alfa groep, suggereert Ekspert. Bovendien tonen recente belastingverlagingen in de sector aan dat de politieke conjunctuur veel meer gemeen heeft met de lange termijn strategie van BP dan de belangen van de Alfa groep.

Overigens zit de BP qua personeel wel in de verdrukking. Ruim 30% van de werknemers zou het kantoor in Moskou hebben verlaten .

No comments: