6/13/08

Beursgebouw in Sint Petersburg

Een ‘raad van stedenbouwkundigen’ van de stad St. Petersburg heeft met terugwerkende kracht een inmiddels bijna afgebouwd beurscomplex afgekeurd. Het stadbestuur staat al tijden onder druk vanwege de plannen voor de bouw van een 396 meter hoge Gazprom pinakel, en komt de gemeenschap nu onverwachts tegemoet. Het nieuwe beursgebouw is maar 63 meter hoog, maar desalniettemin ‘een monster’, zo blijkt uit foto’s van de plaatselijke krant fontanka.ru.

Vicegouverneur Vachmitrov zegt dat zijn meerdere Matvijenko hem heeft opgedragen de zaak voor te leggen aan de Raad van stedenbouwkundigen. Deze maakten dankbaar van de mogelijkheid gebruik om zich waardige beschermheren van het historische panorama van de stad te tonen en unaniem het werk van hun collega de grond in te boren. Sommigen denken dat de vorm van het gebouw wat aangepast kan worden, de meerderheid vindt echter dat het gebouw verlaagd moet worden. Vachmirov concludeert dat er sprake is van een ernstige bouwkundige fout.

De projectontwikkelaar spartelt nog tegen. In 2003 zouden de bouwers alle nodige toestemmingen hebben verkregen. Het gebouw zou net buiten de zone staan waar er een limiet van 48 meter geldt op de hoogte van de gebouwen. Wanneer de overheid eist dat het gebouw verlaagd wordt (geschatte kosten 15 tot 20 miljoen dollar), stapt de projectontwikkelaar naar de rechter. (Kommersant)

No comments: