5/22/08

Personeelsveranderingen in Kremlin

De werkrelatie in het tandem van Medvedev Poetin krijgt vorm middels de ‘rokkade’ van Sjoevalov en Narysjkin. De eerstgenoemde verhuist van het Kremlin naar het Witte Huis. Narysjkin volgt de omgekeerde weg. Beiden worden beschouwd als figuren met een gelijkwaardige loyaliteit naar Medvedev en Poetin. Narysjkin wordt het hoofd van Medvedev’s presidentiële administratie, een invloedrijke positie. Hij regelt de ontmoetingen met de president en filtert de documenten die Medvevdev leest. Net als Poetin en Medvedev komt Narysjkin komt uit de bestuursschool van Sobtsjak . Oleg Markov gaat het personeelsbeleid van het Kremlin doen. Kommersant ziet ook hem als een brug tussen Poetin en Medvedev. Markov werkte met Poetin in St. Petersburg en vervolgens in het Kremlin. Daar zou hij Medvedev in zijn eerste jaar in Moskou ingewerkt hebben. Medvedev zou andere kandidaten voor deze functie afgewezen hebben, schrijft Kommersant.

Het Kremlin kent veel blijvers. De bekendste is Vjatsjeslav Soerkov, de man van de jeugdbewegingen, gestuurde partijpolitiek en soevereine democratie. Hij blijft zich bezig houden met binnenlandse vraagstukken. Aleksei Gromov was de pers secretaris van Poetin. Nu gaat hij leiding geven aan de pers- en informatiedienst van de nieuwe president. Presidentieel raadgever Dvorkovitsj wordt ook veel genoemd. De meeste namen zeggen mij, noch de journalisten overigens, weinig.

Poetin’s woordvoerder voor EU vraagstukken, Jastrzembsky, gaat geld verdienen bij een Italiaans-Russisch investeringfonds. Viktor Ivanov gaat leiding geven aan de Narcoticabrigade.

Nieuw is Konstantin Tsjoeitsjenko. Hij studeerde met Medvedev. Later werkten ze beiden bij Gazprom. Michail Trenoga gaf leiding aan het voormalige secretariaat van eerste vicepremier Medvedev in het witte huis en maakt nu de overstap. Dit doen ook de ex ministers Reiman en Zoebarov. Zij krijgen adviesfuncties.(Rossiiskaja Gazeta en Kommersant)

No comments: