5/22/08

Verontrusting rondom staatsbedrijven

Kommersant bericht over een vanuit de senaat opgesteld rapportrapport dat zich zeer kritisch uitlaat over de recent in het leven geroepen staatsbedrijven. Het rapport spreekt van “een radicale afwijzing van bestuurlijke hervormingen, in het bijzonder de scheiding tussen economische en bestuursfuncties”. Voorts toont het rapport aan dat het management van de staatsbedrijven verschillende mogelijkheden heeft de overheidsactiva in kwestie op lucratieve wijze te privatiseren.

“Zes staatsbedrijven zagen het daglicht in het laatste jaar van het presidentschap van Poetin, toen het nog niet duidelijk hoe de operatie ‘opvolger’ zou uitvallen. Sinds de verkiezing van Medvedev in december is er geen enkele bijgekomen”, schrijft Kommersant. “De vermenigvuldiging van staatsbedrijven lijkt of op het uitdelen door de president van afscheidscadeaus aan zijn meest vertrouwde strijdmakkers, of op een poging van de bureaucraten (zelf) om bestuurlijke invloed om te zetten in financiële activa.”

Is dit proces onder controle, vraagt Kommersant zich af. Manifesteren de overheidsmanagers zich straks niet als reïncarnaties van de oligarchen, uit op meer financiële en politieke invloed. Of is de verschijning van de staatsbedrijven niets anders dan het stellen van de nieuwe spelregels voor de verhoudingen tussen de overheid en het bedrijfsleven, “waarbij het bedrijfsleven moet accepteren dat de staatsbedrijven de grote spelers op de markt worden en de overheid bereid is het zakenleven een rustig leven te garanderen?

No comments: