5/22/08

Aandacht voor de ondernemer

“Medvedev hield op 14 mei een vergadering over de ontwikkeling van het ondernemerschap, waarin hij een aantal belangrijke besluiten aankondigde,”schrijft Kommersant. Kort samengevat: (1) Bedrijfjes, die een vereenvoudigde vorm van belasting betalen, hoeven niet langer verplicht gebruik te maken van kasregisters. (2) Ongeplande controles van bedrijven moeten allereerst door de procureur worden goedgekeurd. Geplande controles mogen vanaf nu slechts eenmaal per drie jaar worden gehouden. (3) Regionale overheden mogen zelf het proces reguleren van de verkoop van bedrijfspanden in gemeentelijk eigendom aan kleine ondernemingen. (4) Rossiiskaja Gazeta noemt daarnaast ook de invoer van een verplichte verzekering in plaats van licenties voor bepaalde werkzaamheden. Ondernemers zouden dan, na vermelding van de start van hun onderneming meteen aan de slag kunnen. De ondernemers werden op de bijeenkomst vertegenwoordigd door de voorzitters van de belangenverenigingen Opora en Zakelijk Rusland.

Ekspert interviewt Alksandr Solodkin, een raadslid uit Novosibirsk. Hij klaagt onder andere dat de gemeente voor 1 januari 2009 alle gebouwen, waarvan het gebruik niet duidelijk omschreven staat, moet verkopen. “Hoe kunnen we de kleine ondernemers daarna nog helpen? Ook is het buitengewoon verstandig om de licenties af te schaffen. Ondernemers met slechte voornemens zullen daar misbruik van maken. Minder licenties is goed, geen licenties is absurd.” Zijn collega Agafanov noemt de besluiten declaratief. De echte problemen laat Medvedev links liggen. Volgens hem is het voor een ondernemer helemaal niet zo moeilijk een bedrijf te starten. “Men weet allang hoe ze de licenties moeten verkrijgen. Ja dat kost geld, maar er zijn wel grotere problemen; de ingewikkelde belastingen bijvoorbeeld; de rechters en de corruptie. Veel wetten zijn zo tegenstrijdig dat je zonder steekpenningen niets kunt. Wellicht is het nu voor iemand, die net van school komt psychologisch eenvoudiger om een bedrijf te beginnen. De besluiten zijn niets meer dan dat, puur psychologisch.”

Aleksandr Sjogin, president van de Unie voor Industriëlen en Ondernemers (RSPP) vertelt Rossiiskaja Gazeta dat twee derde van het kleinbedrijf in de handel zit of diensten levert. Het aandeel van industriële, technologische en innovatieve kleine bedrijfjes moet groeien. Het is daarom erg belangrijk dat grote bedrijven kleine producerende bedrijfjes in hun ‘technologische ketens’ opnemen. Op dit moment hoeven kleine bedrijfjes geen BTW te betalen. Dat maakt hen minder aantrekkelijk voor de grote bedrijven. Deze moeten immers de belasting betalen voor de door het kleinbedrijf toegevoegde waarde. Ook zegt Sjogin dat de controle over het kleinbedrijf zou moeten verschuiven van de lokale overheid naar een consumentenbond en zelfregulerende beroepsgroepenverenigingen.

No comments: