4/8/08

OnderzoeksCommissie

Er is wat opheldering over het vorige week ontstane corruptieschandaal binnen de OnderzoeksComissie, de onafhankelijke rechercheafdeling naast de Generaal Procureur. Het hoofd van een belangrijke onderzoeksafdeling, Dmitrii Dovgii werd door twee ondergeschikten beschuldigd van corruptie en tijdelijk uit zijn ambt gezet. Dovgii zou voormalig bankdirecteur Oleg Koljada onterecht hebben vrijgelaten uit zijn voorarrest in ruil voor een ‘borgsom’ van 1,5 miljoen euro, schrijft Kommersant op dinsdag.

Koljada wordt verdacht van betrokkenheid bij de corruptieschandalen rond Tomskneft, die weer deel zijn van de zaak tegen Joekos. Koljada en zijn advocaat stellen dat hij in de cel (het cellenblok draagt de naam ‘de stilte van de matrozen’) onder druk zijn aandelenpakket in de Trast bank (16,2%) heeft moeten verkopen. Dit met een verlies van 110 miljoen dollar. Dovgii zou hem geloven, ervan uitgaande dat vanaf het moment dat Koljada onder arrest stond zijn tegoeden bevroren zouden moeten zijn geweest. Heeft er daarna nog een transactie plaats gevonden dan moeten er werknemers van de procureur bij betrokken zijn geweest.

Voor de oprichting van de onafhankelijke OnderzoeksCommissie stond het onderzoek onder leiding van Ratmir Khatypov, een belangrijke aanklager in de Joekos zaak. Een van de ondergeschikten, die de vrijlating aan het licht stelden, Sergej Tsjernysjov, werkte indertijd voor Khatypov. De suggestie wordt gewekt dat hij probeerde te voorkomen dat een vrijgelaten Koljada bewijs zou kunnen verzamelen over de zwendel rond zijn aandelen.

Kommersant schrijft op woensdag dat, hoewel er verschillende ex-medewerkers gehoord zijn, er geen zaak is aangespannen tegen voormalig onderzoeksleider Khatypov. Het is onduidelijk hoe ver men wil gaan in het beschuldigen van een aanklager, die zo nauw betrokken is bij de Joekos zaak.

No comments: