4/8/08

Militaire dienst

Rossiiskaja Gazeta bericht over de lentelichting voor de militaire dienst. Dit is de eerste lichting die niet 18, maar 12 maanden zal dienen. Dit leidt nu nog niet tot veel grotere aantallen rekruten. In totaal zijn er deze lente 133.000 jongeren opgeroepen, duizend meer dan vorig jaar.

De nieuwe lichting zal zo goed als kan gescheiden worden van de langer dienende rekruten om mishandelingpraktijken te voorkomen. Ook is er extra zorg tijdens het initiële transport naar de barakken. De rekruten krijgen bijvoorbeeld hun uniform al op het verzamelpunt. Vorig jaar vroor een jonge rekruut dood op de vliegreis naar een verre barrak.

Komende herfst wordt de verlaagde diensttijd wel gecompenseerd met een grotere lichting. Om het aantal van 200.000 rekruten te halen worden bepaalde groepen die eerst een vrijstelling van dienstplicht genoten nu wel opgeroepen. Dit zijn toekomstige vaders met een vrouw, die langer zwanger is dan 26 weken, mits zij al een ander kind hebben. En vaders van kinderen jonger dan 3 jaar, mits hun kind invalide is. Ook pedagogen en artsen, die op het platteland werken, alsmede werknemers van overheidsinstellingen krijgen een oproep. Tevens zal er worden gelet op hogescholen en universiteiten, die diploma’s pas in augustus in plaats van juli uitreiken, zodat studenten de dienstplicht kunnen ontlopen.

Het zijn vooral sociaal zwakke jongeren die de dienstplicht niet kunnen ontlopen: 40% van kinderen die in dienstplicht gaan heeft geen enkele werk- of onderwijservaring.

No comments: