4/8/08

Jabloko

Het partijbureau van Jabloko vergaderde voor het eerst sinds de parlementaire verkiezingen. Er ging een duidelijke waarschuwing uit richting partijleden die mogelijk zouden willen deelnemen aan de op 5 april gehouden bijeenkomst van ‘de democratische beweging.’ “De partij kent geen verbod op het deelnemen aan discussies. … (maar) “waneer er tijdens deze bijeenkomst een nieuwe organisatie wordt opgericht dan moet er een keus gemaakt worden.” (De bijeenkomst van ‘de democratische beweging stelde de mogelijke oprichting van een nieuwe beweging overigens uit tot aankomende herfst, JM) Kommersant brengt in herinnering dat de prominente Jablotsjnik Reznik medeorganisator is van de bijeenkomst.

Plaatsvervangend partijvoorzitter Sergeij Ivanenko: “Oppositie voeren is niet hetzelfde als schelden op de politie.” Javlinskii: “Het belangrijkste is inhoudelijk en professioneel werk, dat wil zeggen de dialoog met de autoritaire macht in alle toegestane politieke vormen, maar een dialoog absoluut vanuit een positie van politieke en professionele onafhankelijkheid; een scherp protest tegen de verwaarlozing van de mensenrechten.“

De leider van de Moskouse partijafdeling Mitrokhin: “De belangrijkste opgave is de partij te redden, terwijl er van twee kanten druk wordt uitgeoefend. Aan de ene kant de politiestaat, waarin de gelijkheid voor de wet ontbreekt, en aan de andere kant de groep van gepikeerde oligarchen, die uit de macht zijn verdreven door anderen die hetzelfde zijn als zij.” Deze groep oligrachen heeft volgens Mitrokhin een reeks bekende figuren en media ingehuurd en gebruikt hen om hun machtsposities te herwinnen.

Politicoloog Belkovskii voorspelt dat de opponenten van Javlinskii de partij zullen verlaten en dat de partij Medvedev zal erkennen als het minste kwaad en met hem de samenwerking zal aangaan.

No comments: