10/16/07

Sotsji

http://www.expert.ru/articles/2007/10/11/olymp/

Expert zet de structuren betrokken bij organisatie Winterspelen op een rijtje. Het valt de auteur op dat de Russen voor drie organisaties kiezen waar de Chinezen er maar één nodig hadden. Wellicht is het met drie organisaties beter controle houden op de geldstromen dan één, zo redeneert het artikel.

De presidentiële raad voor sport en de voorbereiding op de Olympische spelen bestaat onder andere uit premier Zoebkov, vicepremier Zjoekov, minister Kozak en hoofd van de presidentiële administratie Sobjanin. Zij houden zich bezig met het voorbereiden en invoeren van juiste wet- en regelgeving alsmede de uitgifte van overheidssubsidies voor sporters e.d. De Amerikanen moeten uiteraard verslagen worden.

Het overheidsbedrijf 'Olimpstroi', geleid door uitvoerend directeur Semen Vainsjtok (CEO ex-transneft) en een raad van toezicht die geheel door de regering wordt aangewezen, gaat Olympische objecten bouwen: sportcomplexen en infrastructuur, maar ook objecten voor de verzekering van de veiligheid en de bescherming van het milieu.

Als derde is er het organisatiecomité, voorgezeten door vicepremier Zjoekov, dat de organisatie van de spelen met het IOC coördineert. Dit organisatiecomité is in naam van de regering van Rusland verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Dan is er ook nog de Doema die op dit moment werkt aan een speciale wet die een hele reeks aspecten reguleert: belastingheffing, controle op in- en export, de visa verstrekking en de onteigening van grond voor de bouw van Olympische objecten.

Vooral over het laatste moet goed nagedacht worden. Het is immers een ideaal instrument voor zelfverrijking. Het voorstel ziet er nu als volgt uit: Olimpstroi wijst 30 bedrijven aan die gemachtigd zijn de grond te taxeren. De eigenaar kiest een taxateur uit dit lijstje. Op deze wijze wordt wel veel vertrouwen gesteld in de eerlijkheid van Olimpstroi, schrijft Ekspert. 'Er kunnen potentieel immers miljarden dollars verduisterd worden.'

No comments: