10/16/07

Kazachstan

http://www.expert.ru/articles/2007/10/12/kazaxi/

Kazachstan is in paniek, schrijft Ekspert. Ten gevolge van de internationale financiële crisis rond Amerikaanse hypotheekmarkt, kwamen de Kazachstaanse banken in de problemen met het herfinancieren van hun kredieten. Banken konden niet langer hypotheken verstrekken. Ook de bouwsector stagneerde door een gebrek aan krediet. De nationale bank hielp de banken met 11 miljard dollar, maar dit was 'olie op het vuur' voor internationale investeerders. Zij verkochten grote partijen staatsobligaties en aandelen in Kazachstaanse bedrijven. Sommige aandelen daalden 30 tot 40% in waarde. Dit alles leidde ertoe dat Standard & Poor's hun rating van Kazachstan verlaagden. Lage ratings hebben natuurlijk weer hun invloed op de instroom van buitenlands kapitaal.

Standard & Poor's richt zich op de dalende reserves van de nationale bank van Kazachstan (van 23 tot 18 miljard dollar), de verhoging van de rentevoet voor interbancaire leningen van 6 naar 9% en een gemiddelde groei van de rente op consumentenleningen van gemiddeld 2%.

President Nazarbajev noemt de waardering van Standard & Poor's niet objectief en zelfs speculatief: ' Kazachstan heeft de hoogste groeicijfers ter wereld en een stabiele banksector.'

De president heeft de regering en het Kazachstaanse staatsfonds Kazyna de opdracht gegeven om voor zo'n 4 miljard dollar aan aandelen van Kazachstaanse bedrijven te verkopen. Deze 4 miljard wordt aan banken beschikbaar gesteld voor kredieten aan bouwbedrijven en het midden- en kleinbedrijf en bedrijven werkzaam in de innovatieve industrie. De door Ekspert geïnterviewde expert denkt echter dat Kazachstan beter haar munt kan devalueren. De genoemde acties kunnen immers leiden tot een verdere daling van internationale ratings zoals die van Standard & Poor's.

No comments: