10/16/07

Inflatie

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=812842
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=812891
http://www.rg.ru/2007/10/11/inflyaciya.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=814074

Kommersant grapt zuur over de 'grote oktober inflatie'. De groei van de prijs voor het standaard consumentenmandje was in september de hoogste sinds 1990. Met de 0,5% van de maand september is de verwachting voor het eind van het jaar van 8% al bereikt. Er wordt nu gesproken over 9 tot 10% inflatie in 2007.

Het zijn vooral de basis voedselproducten die de prijs omhoog jagen. Het ministerie van economische ontwikkeling gaat daarom een uitvoerheffing van 10% invoeren op tarwe en gerst. Door de stijging van wereldprijzen, volgens de Russen het gevolg van de dalende subsidies voor Europese boeren, is het voor Russische producenten voordeliger geworden om te exporteren. Waarschijnlijk wordt de invoerheffing op melkpoeder verlaagd.

Het ministerie van landbouw heeft de opdracht gekregen de melk en vleesproductie op te krikken. Snelle resultaten kunnen echter niet verwacht worden. Ook moet de federale antimonopolie dienst regionale markten beter gaan controleren op prijsafspraken.

Het consumentenvertrouwen daalt lichtjes. Dit is opvallend omdat volgens de gegevens van Rosstat de inkomens de laatste jaren gemiddeld met 25% stijgen (17% na inflatiecorrectie). Het verlangen tot consumeren groeit blijkbaar sneller dan de reële inkomens. Overigens verschilt het consumentenvertrouwen enorm per leeftijdscategorie. Jongeren zien de economie een stuk rooskleuriger in dan hun ouders en grootouders.

No comments: