10/16/07

Europa

http://www.rg.ru/2007/10/12/evrosouz.html
http://www.rg.ru/2007/10/12/memorandum.html
http://www.rg.ru/2007/10/13/mezencev.html

Vertegenwoordigers van de EU en Rusland ondertekenden in Moskou werd een memorandum over wederzijdse investeringen. Een nieuw orgaan moet de dialoog faciliteren over de bescherming van investeringen. In Europa maakt men zich zorgen over de verwachte Russische wet over begrenzing van investeringen in strategische sectoren. Russen maken zich zorgen om de zogenaamde dubbele standaarden die plots gelden wanneer Russische bedrijven in de Europese economie willen investeren.

80% van de buitenlandse investeringen in Rusland komt uit Europa. Totale som: 150 miljard euro . 80% van de Russische investeringen in het buitenland gaan naar Europa. Totale som: 20,2 miljard euro. Er wordt ook gepraat over de mogelijke belegging van delen van het stabiliteitsfonds in aandelenpakketten van Europese bedrijven of staatsobligaties van Europese landen. Aangezien er nu een ruime 100 miljard euro in het stabfonds zit kan er al snel sprake zijn van een riante groei van Russische investeringen in Europa.

In Wiesbaden praten Russische en Duitse journalisten met elkaar in het kader van 'de Petersburgse dialoog'. Rosiiskaja Gazeta interviewt Dmitrii Mezentsev, senator en co-voorzitter van de Russiche afvaardiging. 'Dit is niet het eerste jaar dat wij proberen een kentering te weeg te brengen in het voorgeschreven beeld dat er van Rusland bestaat. De koude oorlog is al lang niet meer, net als de tegenstelling tussen twee systemen en militaire blokken niet meer bestaat. Maar de gewoonte om in kleine dingen het teken van de vijand te zien gaat niet weg.'

'Het is ons gelukt om in honderd jaar tijd twee maal de maatschappelijk politieke formatie te veranderen, om het oude systeem te vernietigen en na een periode van shock een nieuw werkend systeem op te bouwen. Dit is bijna ongelofelijk en onze partners willen dit vaak niet herinneren (realiseren zich dit vaak niet, JM). Zelf hebben wij, onvoorwaardelijk, het recht om op verschillende wijzen naar het sovjet verleden te kijken, om sommige tradities af te wijzen en anderen te accepteren. Wijsheid zit hem vooral in consequentheid en in geduld maar niet in afwijzing.

Mezentsev typeert de visie van de gemiddelde Duitse journalist door middel van een citaat uit een Duits artikel over Rusland: 'Wij hebben het recht om vragen te stellen over tekortkomingen van de Russische democratie omdat Rusland zelf uit eigen wil dit systeem heeft gekozen. ' Leunend op de bovenstaande passage zegt hij: 'De auteur snapt niet eens dat niemand (geen enkele buitenstaander, JM) het recht heeft om te oordelen over het zogenaamde lage niveau van de processen in ons land en nog minder om op strenge wijze het Russische volk ter verantwoording te roepen voor zogenaamde verkeerde keuzes. ' Gelukkig zijn er ook westerse experts en politici die wel begrijpen dat Europa Rusland net zo hard nodig heeft als andersom, zegt hij later in het interview.

In Kaliningrad werd een conferentie gehouden over samenwerking tussen regeringen van landen rondom de Baltische zee. Rusland maakt zich zorgen over de reismogelijkheden van de Russen in Kaliningrad naar de rest van het land. Wanneer Litouwen lid wordt van Schengen zullen Russische burgers uit Kaliningrad transit visa moeten aanvragen om naar bijvoorbeeld Moskou te kunnen reizen.

No comments: