10/16/07

Sjargoenov

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=812550
http://www.expert.ru/articles/2007/10/10/shargunov/

Het verkiezingsverhaal van deze week is Sergei Sjargoenov, de 27 jarige nummer drie op de lijst van Rechtvaardig Rusland. Enkele artikelen in federale kranten waaronder er één van de broer van Nasji inspirator Jakimenko beschuldigden hem van een respectloze houding ten opzichte van president Poetin. Tijdens bijeenkomsten van zijn jeugdbeweging zou hij Poetin 'de grafdelver van het land' genoemd hebben en hem vergeleken hebben met een 'uitgedroogde tube'. Voor een partij die zegt Poetin te steunen is zo'n kandidaat ongepast, zo was de strekking van de boodschap, die volgens Kommersant zelfs van Kremlin ideoloog Soerkov zouden komen.

Het presidium van de partij zou zich beraden. Dit was aanleiding voor Kommersant om te concluderen dat het einde van de politieke carrière van Sjargoenov nabij was. Na enkele dagen doorbrak Sjargoenov de radiostilte. 'Ik weet niet wat er op het presidium besproken is, maar ik ben nog steeds lid van het troika.' Ik begrijp niet waarom die mensen met zo'n maniakale hardnekkigheid dergelijke beschuldigingen over mij uitten. Willen ze soms dat juist dergelijke woorden over onze president zich in het bewustzijn van de lezer nestelen?'

Expert concludeert dat het schandaal ook zijn nut heeft voor zowel Sjargoenov persoonlijk, omdat hij aan bekendheid wint, als de partij Rechtvaardig Rusland, die zo actief meedoet aan de verkiezingsstrijd en onafhankelijkheid heeft kunnen tonen. Ik ben zelf flink opgelucht te zien dat in de week dat Jakimenko tot staatssecretaris van jeugdzaken gekozen wordt de invloed van hem en zijn weldoeners niet zo groot is dat ze de opkomst van een politiek talent dat niet uit de Nasji school komt kunnen saboteren.

No comments: