10/16/07

Centrale Bank

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=813189
http://www.expert.ru/articles/2007/10/10/banki/
http://www.rg.ru/2007/10/12/centrobank.html

De Russische bankwereld staat van twee kanten onder druk. Ten eerste zijn Russische banken erg afhankelijk van buitenlands krediet wat de Russische economie afhankelijk maakt van internationale schommelingen. Na de crisis op de Amerikaanse hypothekenmarkt werd het voor Russische banken duurder om buitenlands krediet aan te trekken. Ten tweede is er de dalende handelsbalans. Het saldo op de handelsbalans daalde in de eerste helft van 2007 met 17%. Dit betekent dat de Russische Centrale Bank in de toekomst minder geld heeft om aan Russische banken te lenen.

De Centrale Bank reageert met een verdubbeling van de lijst van bedrijven wiens aandelen als onderpand kunnen dienen voor het verkrijgen van krediet bij de Centrale Bank. Op de lijst staan nu 60 ondernemingen, waarvan 25 banken. Daarnaast krijgen banken gedurende een korte periode iets meer bewegingsruimte. Vanaf 11 oktober is gedurende drie maanden de norm voor de minimale verhouding tussen verplichte reserves en uitstaande verplichtingen in roebels verminderd van 4 naar 3%. Voor verplichtingen in buitenlandse valuta of verplichtingen deels in roebels, deels in buitenlandse valuta daalt het percentage van 4,5 naar 3,5%.

Woordvoerder van de CB Iljoekajev zegt dat de Centrale Bank op dit moment 42 miljard euro op zak heeft voor de herfinanciering van leningen van banken. Het ministerie van financiën denkt nog een kleine 6 miljard euro die straks in instituten zoals het woningbouwfonds, de ontwikkelingsbank , Rostechnologie en Rosatom gestopt wordt bij banken te kunnen onderbrengen.

Er volgt echter geen rentebesluit. De CB zegt dat de banken maar moeten wennen aan de hogere rentevoet voor interbancaire leningen (waarmee van buitenlandse banken wordt geleend.) Ook zegt Iljoekajev dat de liquiditeit op de bancaire markt in de wintermaanden altijd wat stroperiger is. Niets nieuws onder de winterzon dus. Andere economen zien Iljoekajev toch een beetje als een mooi weer prater: Rusland moet snel zelf gaan produceren want met die stijgende import smelten de petrodollars als sneeuw voor de zon.

No comments: