Kort maatschappelijk nieuws
Volgens het ministerie van defensie is het aantal dienstweigeraars aanmerkelijk gedaald. In 1999 waren er 38.000 dienstweigeraars op de 204.000 oproepen, in 2005 18.000 weigeraars op de 140.000 oproepen en dit jaar 6700 dienstweigeraars op de 133.000 oproepen. Volgens de generale staf hebben de rekruten begrepen dat - nu de dienstplicht verkort is tot twaalf maanden - ze ‘gewoon moeten dienen’, schrijft Kommersant.
De organisatie ‘burger en leger’ zegt echter dat de rekruten tijdens gesprekken onder druk zijn gezegd. Er zou zijn gesuggereerd dat de dienstplicht binnenkort weer verlengd wordt en dat het dus zaak was juist in deze lichting te geraken. Ook stellen mensenrechtenorganisaties dat een persoon pas als een dienstweigeraar gekwalificeerd mag worden wanneer er een strafzaak tegen die persoon wordt aangespannen. Dat is volgens hen dit jaar slechts in 10 tot 20 gevallen gebeurd. Rossiiskaja Gazeta citeert een generaal die vertelt dat deze lente de gezondheid van een derde van de opgeroepen jongeren te slecht was om in het leger te kunnen dienen. Ik krijg geen duidelijk beeld uit deze cijfers.
Er is al een avondklok voor minderjarigen in de Kemerovsk en Belgorod oblasten. Nu heeft ook het parlement van de Krasnodar Krai een dergelijk plan goedgekeurd, schrijft Kommersant. Ouders krijgen een boete van 500 roebel wanneer hun kind onder de 13 na 21.00 uur alleen over straat loopt. Kinderen tot 17 jaar mogen tot 22.00 uur op straat. Kinderen onder de 7 jaar moeten gedurende de hele dag worden begeleid. Oppassers en leraren mogen met een kind over straat met een geschreven toestemming van de ouders of de voogd van het kind in kwestie.
NGO’s krijgen vanaf september toegang tot gevangenissen, schrijft Rossiiskaja Gazeta. Elke regio krijgt een waarnemingscommissie bestaande uit 5 tot 12 personen. Mensenrechtenbewegingen kunnen zich schriftelijk aanmelden. Overigens moeten de bezoeken van de commissie wel worden aangekondigd. Alleen de procureur heeft het recht op een ‘verrassingsbezoek’.
De vakbond voor transporteurs kondigt een landelijke actie aan op 10 september uit protest tegen de hoge benzineprijzen. Ze verwachten anderhalf miljoen actievoerders verspreid over de grote steden van het land, schrijft Gazeta.
De minister van Binnenlandse Zaken is op vakantie geweest. “In Europese steden kun je fietsen huren.” Noergalijev sluit niet uit dat Russische fietsen in de toekomst geregistreerd kunnen worden om zo diefstal tegen te gaan. Ook zegt hij dat fietspaden het aantal verkeersongelukken kunnen beperken. Het stimuleren van de fietsen is uiteraard ook belangrijk in de strijd met de files. Rossiiskaja Gazeta publiceert enkele reacties:
“Dit was te verwachten. In verband met de onophoudelijk stijgende benzineprijzen worden de bjoedzjetniki (leraren, verpleegsters etc.) vroeg of laat overgezet van hun gesubsidieerde zjigoeli’s op fietsen om zo de vrij baan te maken voor de ‘meesters van het leven’.”
“In onze (Russische) situatie is het registreren van een auto al een zaak van hardkloppingen. En dan ook nog fietsen. Wat als elk lid van het gezin een fiets heeft. Zie daar een nieuwe ‘voerderbak’ voor de verkeersagent.”
“Het invoeren van nummerborden voor fietsen is de zoveelste vorm van uitmelking van de burger. De volgende stappen zijn verplichte technische keuring en een verplichte fietsverzekering.” (Komend jaar wordt de autoverzekering verplicht gesteld, JRM)
“Worden straks ook driewielers op de bon geslingerd en moeten ouders dan boetes betalen voor de snelheidsoverschrijdingen van hun peuters? “
“Wanneer Rusland zachte winters kende en niet winters van min 40 dan zou het zin hebben. Mijn oudste zoon heeft eenmaal op de fiets gezeten, mijn jongste nog nooit. En daar moet ik voor betalen? “
De stad Moskou begint met de bouw van vier containersteden voor gastarbeiders, schrijft onder andere Ekspert. (Zie ook dit bericht) Maatschappelijke organisaties waarschuwen voor de gevolgen van segregatie. De lokale overheid vindt echter dat het iets moet doen. Kommersant schrijft dat de gemeente zelf in 2009 alleen al voor de (algemene) huisvesting in de stad 8220 migranten nodig heeft. “ Zij moeten een ‘waardig’ onderkomen kunnen vinden.”
Uit de gesprekken van Ekspert met de bestuurders blijkt dat men vertrouwen houdt in de doorstroom van migranten. “De containersteden zijn geen enclaves, het zijn hotels” . Eerst voor 100 roebel per dag in een met glaswol geïsoleerde container voor tien personen. Wanneer ze blijven kunnen ze vervolgens een appartement huren en later mogelijk een huis kopen. Na gemiddeld 15 jaar gaat een migrant zich Muscoviet noemen. Dan begint de integratie. Wanneer de migrant zijn kinderen gaat zien als volwaardige inwoners van de stad, dan wil hij dat ze de taal leren, naar school gaan en de cultuur leren”. Voor vele Nederlanders zal dit uiterst naïef klinken. Moskou telt echter ruim tien miljoen inwoners. Die zijn allemaal eens komen aanwaaien. Ook daar hebben ze zo hun eigen ervaringen.
Dat de huidige situatie verre van ideaal is blijkt uit een bericht van Kommersant over het verzoek van de Unie van Journalisten aan generaal Procureur Tsjaika om zich persoonlijk te buigen over het onderzoek naar vermeende geweldpleging tegen de journalist Rostislav Bogoesjevskii van Novaja Gazeta. Bogoesjevskii kreeg naar eigen zeggen klappen op het hoofd en de borst, toen agenten van een onderafdeling van justitie het pand binnenvielen waar tot dan toe ongeveer 50 vluchtelingen en gastarbeiders uit de Kaukasus woonden. De rechter had eerder bepaald dat het pand door Justitie in gebruik mag worden genomen. Twintig migranten zijn voor hun verwondingen bij eerste hulp posten behandeld. Journalisten van Ren-TV en Izvestija werden respectievelijk hun video en fotorolletjes ontnomen.
No comments:
Post a Comment