5/27/08

Migratie

Het stadsbestuur van Moskou heeft het migratieprogramma voor 2008-2010 goedgekeurd, schrijft Kommersant.

Vanaf 1 juni komen er algemene loketten, "waar de migrant informatie kan krijgen over werkvergunningen, medische keuringen en ander formaliteiten". Het eerste loket, verzorgd door Federale Migratie Dienst, zal op 1 juni worden geopend op het terrein van de vrachtwagenfabriek 'Zil'. In deze fabriek werken 'jaarlijks' 4500 gastarbeiders. Op het terrein is al een eigen opleidingscentrum en woonruimte.

"Men belooft de migranten niet alleen te helpen met een algemeen loket, maar ook met 'compacte huisvesting. Daarvoor heeft de gemeente een modelproject bedacht van tijdelijke 'steden', gebouwd van op elkaar gestapelde containers, geïsoleerd met glaswol. Werkgevers kunnen de gastarbeiders op deze adressen laten registreren. Hoeveel er van deze 'steden' gebouwd gaan worden wordt pas na 1 januari 2009 bekend.

Kommersant brengt in herinnering dat burgemeester Loezjkov de quota voor gastarbeiders begin dit jaar heeft verlaagd van 750.000 tot 300.000 mensen. " Het lijkt er echter op dat men zich in het stadhuis heeft verkeken op de vraag naar buitenlandse arbeidskrachten", aldus Kommersant. Volgens het hoofd van de Federale Migratie Dienst in Moskou zijn de quota al in de eerste dagen van juni vervuld. (Zie ook dit bericht)

Werkgevers worden opnieuw verplicht een bedrag van 3000 roebel per gastarbeider te betalen aan een fonds ter ondersteuning van het technisch beroepsonderwijs. Deze verplichting werd in 2007 afgeschaft. Ook heeft Moskou overeenkomsten getekend met landen zoals Kirgizie, Tadzjikistan en Oezbekisten, waardoor werkgevers direct gekwalificeerde arbeiders in hun thuisland kunnen 'bestellen'.

De Federale Migratie Dienst noemt de initiatieven van de hoofdstedelijke overheid 'zo oud als de wereld', maar voegt er aan toe dat (in Rusland) niemand behalve de burgemeester van Moskou ook maar is begonnen met het realiseren van dergelijke plannen. De plannen voor de huisvesting in containers vindt de dienst 'acceptabel'. "Migranten wonen niet in de beste omstandigheden. We komen regelmatig in bewoonde huizen, die niet geschikt zijn om in te leven. Het is gunstig voor de stad om migranten in dat soort ' steden' te huisvesten. De Migratie Dienst en de politie kunnen hen daar eenvoudig controleren."

Migrantenorganisaties hebben een andere mening: "Wanneer het om bouwvakkers gaat is compacte huisvesting logisch. Maar wat als de migrant in bijvoorbeeld de dienstensector van Moskou werkt, verbaast zich een woordvoerder van de maatschappelijke organisatie voor hulp aan Moldavische staatsburgers. Het hoofd van de gemeenschap voor Azerbeidjaanse cultuur wijst er dat, gelet op de houding ten opzichte van buitenstaanders, de huisvesting van migranten in aparte getto's nog meer irritatie en onnodige conflicten oproept.

No comments: