6/18/08

TV optredens Medvedev

Kommersant Vlast blikt terug op de eerste maand van Medvedev’s presidentschap. Peilingen van het Levada-center tonen aan dat het aantal Russische burgers, dat denkt dat de echte macht in handen van Poetin blijft is toegenomen van 21% in maart, tot 27% in april en 32% in mei. Het percentage respondenten, dat de macht in de handen van Medvedev ziet, daalt in deze drie maanden van 20 tot 17%. De grootste groep, nu 40%, denkt dat de macht gelijkwaardig is verdeeld.

De oorzaak voor deze onderzoeksresultaten kan niet worden gevonden in een gebrek aan aandacht van de drie grote televisiezenders. Gedurende mei besteden zij 23:16 uur aan Medvedev en 21:30 uur aan Poetin. Het idee dat de beeldbuis allesbepalend is voor de politieke beeldvorming van de burger wordt echter niet losgelaten.

Kommersant beargumenteert dat niet zozeer de duur als wel de stijl doorslaggevend is. Medvedev heeft nog geen eigen stijl gevonden. De zenders tonen de president net als zijn voorganger in gesprek met ministers of middels een quasi rechtstreeks gesprek in de camera, terwijl hij tegelijk ook een zaal toespreekt. In dit formaat voelt Medvedev zich duidelijk nog niet de vis in het water, die Poetin was. Daarbij zijn de meest bekende journalisten uit de Kremlin-pool met Poetin meeverhuist. De premier Poetin is in vergelijking tot zijn voorgangers zeer aanwezig in de media. In de tijd van Zoebkov was er bij de ontmoetingen tussen premier en ministers geen pers aanwezig is. Bovendien houdt Poetin vast aan de maandag voor zijn meest belangrijke ontmoetingen. Zo begint de week van de televisiekijker nog steeds met de orders van Poetin.

No comments: