6/18/08

Nationaal Bolsjewieken op de bres voor machinisten

Twaalf activisten van de Nationaal Bolsjewieken hebben kortstondig de wachtkamer van het kantoor van de CEO van de Russische Spoorwegen bezet, schrijft Kommersant. De activisten willen steun betuigen aan de vakbond voor de locomotievenbrigade, die al enkele maanden stakingsacties uitvoert. Aan de deelnemers aan de stakingen zouden geen premies zijn uitgekeerd (deel van salaris) en sommigen zouden zelfs zijn ontslagen. Of de vakbond blij mag zijn met steun uit deze hoek is twijfelachtig. Woordvoerder Chramov: “We hebben geen enkele politieke stroming verzocht ons te steunen. Voor het bekrachtigen van onze eisen maken we alleen gebruik van vakbondsmethodes. Het beleid van de Russische Spoorwegen verontrust echter politic en burgers.”

CEO Jakoenin sprak in een persconferentie over de ‘ziekelijkheid’ van de actievoerders en vergeleek hen met zwartrijders. Deze persconferentie had voorkomen kunnen worden, als de PR afdeling van de Russische Spoorwegen niet zou hebben gelogen door te stellen dat het de activisten niet gelukt was het gebouw binnen te gekomen. Op het internet circuleerden echter al foto’s waarop te zien was hoe de rode vlaggen van de activisten uit het kantoorraam van Jakoenin wapperden.
Zeven actievoerders hebben de nacht vastgezeten. Vijf anderen zullen langer vast zitten: eenmaal zeven, eenmaal vijf en driemaal drie dagen.

No comments: