Mediawet wordt breed besproken
De VerenigdRussen doen verschrikkelijk hun best om de voorstellen rond de mediawet in een zo’n breed mogelijk kring te bespreken. Oleg Morozov zei tijdens de eerste zitting van de werkgroep waarbij ook Senaatsleden, leden van de Maatschappelijke Raad en Unie van Russische Journalisten aanwezig waren: “De mediawet is niet het eigendom van de parlementariërs, noch die van de persgemeenschap. De wet is het eigendom van de maatschappij.” De werkgroep wil in oktober de eerste aanbevelingen presenteren.
De voorzitter van de Unie van Russische Journalisten Vsevolod Bogdanov stelt voor na te denken over ‘de economische basis voor de economische inrichting van de mediamarkt’, alsmede de status van de journalist, opdat de maatschappij hun arbeid zal waarderen. Bogdanov bracht onder de aandacht dat Rusland het grootste aantal rechtszaken tegen journalisten ter wereld kent, ongeveer 3500 duizend per jaar. Bovendien zijn het meestal bureaucraten, mensen met macht, die dergelijke zaken aanspannen, citeert Rossiiskaja Gazeta.
Volgens Kommersant komt er geen nieuwe mediawet maar ‘een complex van wetten’ dat het medialandschap gaat reguleren. De bestaande mediawet is volgens Morozov ‘fundamenteel en doctrinaal, omdat er slechts aanpassingen nodig zijn, die in verband staan met reële innovaties, die 17 jaar terug nog niet te voorzien waren.’
Fedotov, secretaris van de Unie van Russische Journalisten, denkt dat er minimaal extra wetten nodig zijn voor televisie, voor digitale televisie en radio-uitzendingen, over de pers op het Internet, en het (Russische) Internet in zijn algemeen. De meeste urgentie heeft volgens hem een wet die de economische onafhankelijkheid van de media garandeert.
Volgens Pavel Goesev, hoofdredacteur van de Moskovskii Komsomolets en lid van de Maatschappelijke Raad, moeten de rechten en plichten van een media-eigenaar wettelijk worden vastgesteld. Voorts moeten de huidige mechanismes van overheidsfinanciering worden herzien, waarbij overheidssteun leidt tot een verlies van onafhankelijkheid bij de media.
Journalistieke waarden, cultuur en ethiek moeten daarentegen door de journalistieke gemeenschap zelf worden bepaald, zegt Fedotov. Wanneer een willekeurige media-uiting het nodig vindt om een ontoelaatbaar beeld te schilderen of onwaarheden te verkondigen, dan moeten zij verantwoordelijkheid af dragen aan ‘een journalistieke organisatie van zelfregulering’. Aan de parlementariërs de taak om een mechanisme aan te reiken, waarmee deze zelfregulering zich kan ontplooien.
No comments:
Post a Comment