6/18/08

Vrijheid van meningsuiting

Kommersant bericht over een project van de Maatschappelijke Raad en onderzoeksbureau VTsIOm dat de vrijheid van meningsuiting per regio in kaart gaat brengen. Voorlopig zijn er pilots gehouden in Voronezj en Novosibirsk. De regio’s scoorden respectievelijk 55 en 60 punten uit een totaal van honderd. Dat zegt ons nog niet veel. Het interview met onderzoeksleider Fedorov levert toch wat interessante uitspraken op:

“De perceptie van vrijheid is sterk afhankelijk van leeftijdscategorie├źn. Oudere mensen zijn snel geschokt door seks en geweld en daarom overtuigd dat de vrijheid ingeperkt moet worden. Mensen van een middelbare leeftijd vinden het klimaat van deze tijd onvrij. De standaard van het vrije woord is voor hen de jaren ’90, toen de piek in de ontwikkeling van de maatschappelijke, politieke pers plaatsvond. De jongeren vinden weinig interessants in de politiek. Op het internet vinden ze van allerlei interessants in ander kringen. Voor hen is het huidige niveau van vrijheid van meningsuiting simpelweg ‘super’.”

Journalisten zijn in de regel pessimistischer ingesteld, dan hun uitgevers. Voorts zijn het niet de bureaucraten die het meest genoemd worden als bron van ‘druk’, maar ‘belangengroepen’, niet perse oligarchen of ondernemers, maar altijd invloedrijke mensen uit de regio.

No comments: