3/11/08

Divers

In kader van de internationale vrouwendag publiceert Kommersant een zeer uitgebreid en informatief artikel over de bloemenimport uit uiteraard Nederland en de langzaam opkomende eigen bloemenindustrie. PWC berekent dat het aantal vrouwen in leidinggevende functies flink stijgt.

Een minder fleurige ‘feestdag’ is de sterfdag van Stalin, nu 50 jaar geleden. Rossiiskaja Gazeta wijdt twee artikelen aan de dictator.

Wellicht zijn we een beetje Kasparov moe, of wat gedesillusioneerd in de ‘oppositie’. Feit wil dat Maksim Reznik van de Peterburgse Jablokoafdeling twee maanden voorarrest heeft gekregen wegens ‘het slaan van een politieagent’. De eis is vijf jaar. In tegenstelling tot Kasparov heeft Reznik zich jaren lang ingezet voor de lokale politiek. Waar is onze media nu?

Hetzelfde vraag ik me af over de op dit moment mislukkende gekleurde revolutie in Armenië. Er zijn 8 doden en meer dan 120 gewonden te betreuren.

De spanningen tussen Georgië en Rusland lopen weer op. De inzet is de deelrepublieken Abchazië en Zuid-Ossetië, die sinds de onafhankelijksverklaring van Kosovo nieuwe hoop hebben gekregen. Het parlement van Abchazië heeft zich inmiddels tot de VN en Rusland gewend met het verzoek om hun onafhankelijkheid te erkennen. Georgië maakt zich zorgen en wil de overlegstructuur rondom de (Russische) vredesmissie aanpassen, zodat ook de EU en de OVSE aan de besprekingen kunnen deelnemen. Rusland vindt het wel goed zo. De Russen op hun beurt jagen de Georgiërs op de kast door economisch verkeer met de deelrepublieken officieel toe te staan. Dit wordt al wel een halve erkenning van onafhankelijkheid genoemd. Voor de Russen is vooral Abchazië erg belangrijk in de ontwikkeling van het gebied rondom Sotsji. Volgende week vast meer.

No comments: