3/11/08

Politicologen over nabije toekomst

De crème de la crème van de politicologen kwam samen voor een ronde tafel gesprek met als thema ‘de Russische politiek tussen twee presidenten’. Het is interessant te zien hoe snel sommigen van hen overstappen van hun proclamaties over stabiliteit naar waarschuwingen voor op de loer liggende gevaren of de noodzaak van liberale veranderingen, de kern van de meest recente toespreken van Poetin en Medvedev. Waarschijnlijk schatten ze in dat dit de wind zal zijn, die in de komende jaren zal waaien.

Pavlovskii noemt het belang van een open maar constructief debat over de toekomst van het land: “De sfeer stagneert door een mengsel van onbezorgdheid (vanuit bureaucratie, JM) en vechtlustige polemiek (vanuit radicale oppositie,JM). Een verandering van politieke stijl, van ideologische stijl, lijkt me onvermijdelijk. “
Tretjakov: “Er is geen twijfel dat Medvedev en Poetin persoonlijke vrienden zijn en normaal zullen samenwerken, maar binnen het apparaat van Poetin heeft zich een strijd rondom posities afgespeeld en deze strijd verbreidt zich en jullie willen mij vertellen dat het er vriendschappelijke aan toe zal gaan?”

Glazychev: “De mythe van de machtsverticaal is ongefundeerd. De verticaal functioneert niet in de grote steden, in steden waar veel steuntrekkers wonen. De intensieve inspanningen van Verenigd Rusland (de partij die 80+% van de gouverneurs en burgemeesters levert, JM) hebben in veel gevallen het omgekeerde effect. Alle stemmen, die Zjoeganov heeft gekregen, zijn proteststemmen.”

Dmitrijev: “De proto-middenklasse, en dat is ongeveer 50 tot 60% van de bevolking, is nog geen basis voor stabiliteit. Deze proto-middenklasse lijkt veel op de Duitse variant in de jaren ’30 of de Iranese middenklasse aan de vooravond van de Islamitische revolutie. Het probleem van de sociale mobiliteit, de sociale lift, is nog niet opgelost. Wanneer we de lift niet aan de praat krijgen, dan krijgen we een situatie zoals in de jaren ’70. “

No comments: