4/23/07

Varkensvlees

21/04/2007
http://www.rg.ru/2007/04/21/myaso.html


Minister van landbouw Aleksei Gordejev wil de illegale import van vlees aanpakken: ‘Alleen deze maatregel kan leiden tot normale stabiele prijzen op de vlees markt.’

In het eerste kwartaal van 2007 groeide de productie van varkensvlees met 12% ten opzichte van de eerste maanden van 2006. In sommige provincies groeit het aanbod op de markt waardoor de prijzen dalen tot 34-37 roebel per kilo. Dit terwijl de gemiddelde landelijke prijs op ongeveer 41 roebel ligt.

Een van de redenen voor de prijsdaling is, volgens Rossiiiskaja Gazeta, de dominantie van de import op de markt. In januari en februari van dit jaar is er 30% meer varkensvlees ingevoerd dan in dezelfde maanden van 2006. De import groeit sneller dan de eigen productie . Volgens Gordejev gebeurd dit ‘onder de voorwaarden van’ oneerlijke concurrentie van de kant van buitenlandse productenten. Meer dan 70% van de import komt uit die landen waar de landbouw staatssteun geniet die groter is dan de onze: de Europese Unie, de Verenigde Staten en Canada.

Het is één ding wanneer het gaat om legale import , binnen internationale afspraken en gebaseerd op een reële vraag vanuit de Russische markt . Het is wat anders wanneer het gaat om grijze import die de eigen markt verstoord.

Wat is deze grijze import, vraagt Rossiiskaja Gazeta retorisch. Het is 300 duizend ton vlees, in de regel van lage kwaliteit en onduidelijke afkomst, dat maandelijks illegaal, zonder de nodige documenten, ons land binnen komt. Op officiële Chinese documenten staat bijvoorbeeld dat er 14 duizend ton is ingevoerd. Dit terwijl import uit dat land geheel verboden is. Het verschil tussen de schattingen van de Russische import van varkensvlees (jaarlijks) door het Amerikaanse landbouwministerie (852 duizend ton) en onze douane (662 duizend ton) is 190 duizend ton. Dit vlees is om begrijpelijke redenen goedkoper. Zelfs niet de meest moderne bedrijven in de Belgorod Oblast kunnen niet opboksen tegen goederen waarover geen belasting wordt geheven.

Vervolgens worden de varkensboeren uit de Belgorod regio door de krant de hemel in geprezen. Een fenomenale productiegroei van 30% in het afgelopen jaar. Het vlees is van uitermate goeie kwaliteit. Toch hebben ook deze boeren het moeilijk dankzij de oneerlijke concurrentie met illegaal vlees.

No comments: