4/23/07

Price Waterhouse Coopers mag blijven

20/04/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=760570


Het internationale accountants bedrijf was in opspraak geraakt door een uitspraak van de rechter in de zaak Joekos. PWC zou hebben meegewerkt aan belastingontduiking.

Het ministerie van financiën kwam door de uitspraak in een lastig parket. Zou het de licentie van het internationaal gerespecteerde accountantsbedrijf moeten intrekken? Dit op basis van een enigszins ‘gezochte’ beschuldiging? Gelukkig is de uitspraak officieel ‘nog niet in kracht’ en mag PWC nog 5 jaar in Rusland blijven.

Kommersant vermoedt een spel achter de schermen. Avtovaz, gelieerd aan de bureaucraten van Rosoberoneksport (militair industrieel complex) beëindigde demonstratief de 13 jarige samenwerking met PWC. Gazprom toonde echter vertrouwen en verlengde het contract. De ‘siloviki’ zouden PWC wel willen slachtofferen in de jacht naar bewijs tegen Joekos, terwijl de meer liberaal georiënteerde olie en gas sector zich bewuster is van de internationale impact die een beëindiging van de licentie met zich mee zou brengen.

Vanaf 1 juli verandert overigens de procedure van licentieverlening voor accountants. De beroepsgroep mag zich zelf gaan reguleren door middel van bijvoorbeeld het Instituut voor Professionele Boekhouders (IPB) en de Raad voor Accountants (APR). PWC is lid van de laatste.

No comments: