4/23/07

Een ander Rusland ruziet om presidentskandidaat

20/04/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=760507


De interne verschillen binnen de coalitie van oppositiegroeperingen komen naar voren wanneer er over iets anders gepraat wordt dan anti-Poetin demonstraties.

Niet voor niets stelt Andrei Illiaronov voor om geen enkele kandidaat voor de presidentsverkiezingen aan te wijzen. ‘Onze kracht zit hem in de steun aan verschillende organisaties en hun leiders. Het aanwijzen van één kandidaat kan ‘Een ander Rusland’ verzwakken en verdelen.

Michail Kasjanov wil zich al op 2 juni kandidaat stellen. Binnen zijn persoonlijke ambities past een lange campagne. De ‘Avantgarde van Rode Jongeren’ vindt hem echter veel te rechts: ‘Wanneer de kandidaat niet dicht bij de linkse kiezer staat zal ‘Een ander Rusland’ veel van de aanhang verliezen.'

Kasparov wil de keuze voor een gemeenschappelijke kandidaat zo lang mogelijk uitstellen. Hij speelt met verschillende namen van bijvoorbeeld Gerasjenko, het voormalig hoofd van de centrale bank of de heldhaftige deputaat Goeljajev uit St. Petersburg.

Zelf denkt de held niet aan zo een functie. Alleen in het geval van een catastrofe, zo zegt zijn woordvoerster. Mij, lijkt dat nu precies waar onze moderne Lenin op hoopt.

No comments: