4/23/07

Arbeiders Coca-Cola geïnspireerd door Heineken

21/04/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=760901


Enkele tientallen werknemers van de Coca-Cola fabriek in St. Petersburg demonstreerden vrijdag voor een 30% verhoging van hun salaris. Aan de demonstratie namen ook arbeiders van de bierbrouwerij Heineken deel. Zoals voorspeld in een vertaling van vorige week, lijkt de mondigheid van de werknemersorganisaties besmettelijk.

De Coca-Cola arbeiders eisen al enkele maanden een salarisverhoging corresponderend met de toename van de werkdruk, de omzet en de bedrijfswinst. Directe aanleiding voor de protestactie was de afschaffing van het gevarengeld voor de vrachtwagenchauffeurs. Ook demonstreren ze voor betere sanitaire omstandigheden in de keuken van de bedrijfskantine en hekelen ze de druk die het management uitoefent op de leden van de werknemersorganisaties.

Waar bij Heineken de meerderheid van de arbeiders bij de vakbond is aangesloten is dat bij Coca Cola slechts 10% . ‘De helft van de werknemers werkt op basis van ‘outsourcing’ en is daarom bang om vakbondslid te worden.’

In de lente van 2005 werd het salaris na acties van de vakbond met 7% verhoogd. Volgens Coca-Cola is het salaris in 2006 nog eens met 18% verhoogd. Succes smaakt naar meer. Wanneer er niet geluisterd wordt gaan ze staken.

Bij de demonstratie waren zoals gezegd werknemers van Heineken aanwezig. Ook waren er vakbondsleden van de vleesfabriek Samson, vertegenwoordigers van de St. Peterburgse organisatie van werknemersorganisaties en de internationale vakbond van werknemers in de voedselindustrie.

Dankzij de economische stabiliteit, de krapte op de arbeidsmarkt en de internationale contacten verwacht de Russische arbeider een nieuwe lente. De krokussen zijn overigens nog niet uit. We praten nog slechts over sneeuwklokjes.

No comments: