4/23/07

Russisch Venture Fonds

17/04/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=759492


De president en de minister van economische ontwikkeling presenteerden op 16 april informatie over de eerste tender voor investeerders die willen deelnemen aan de eerste instroomronde voor het Russisch Venture Fonds. Het fonds is één van de geplande mechanismes om de innovatieve sector in de economie vlot te trekken.

Qua kwantiteit is de opkomst zeer positief: 13 inschrijvingen met een totaal van 257 miljoen euro, ruim voldoende voor de geplande 13 7 miljoen euro. Over de kwaliteit van de inschrijving rijzen wel wat twijfels.

Ten eerste herkent Kommersant op de lijst ‘geen enkele professionele speler op de venture markt’. Ook voor de directeur van de Russische Associatie voor Venture Investeringen zijn 80% van de namen op de lijst nieuw. Dit lijkt me niet al te vreemd wetende dat er pas in de laatste jaren op regionaal niveau venture fondsen zijn opgericht. Voorts is er in Rusland zoveel grijs geld dat het opduiken van geld en spelers in het transparante circuit slechts een positief teken kan zijn. Overigens staan er ook samenwerkingsverbanden tussen Russische en buitenlandse investeringsfondsen op de lijst.

Ten tweede is er de zorg dat veel van de inschrijvingen en met name die van Gazprom’s Gazfond met pensioenfondsen willen investeren. Poetin vraagt het ministerie van economische zaken om eens goed te kijken of dit wel wenselijk is. Durfkapitaal en pensioenregelingen zijn vanuit een sociaal-politiek oogpunt immers een gevaarlijke combinatie.

Het ligt in de verwachting dat met name de vertrouwde spelers een plaatsje krijgen in het fonds. Dit zijn dan waarschijnlijk Gazprom , de Vnesjtorgbank en een handvol anderen. De beslissing valt in mei. Aan het eind van het jaar is er een tweede tender. Het Russische Venture Fonds zal dan groeien tot 429 miljoen euro.

No comments: