5/1/07

Kommersant: 'oliebedrijven lijden onder verhoging exportheffing'

25/04/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=761832

http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=761837


Kommersant bericht over een winstdaling bij oliebedrijven Loekoil, TNK-BP en Soergoetneftegaz in het vierde kwartaal van 2006. De oorzaak wordt gezocht in de recent verhoogde exportheffingen, ‘de schaar’ van minister van financiën Koedrin. In een tweede artikel, bericht de krant dat de federale antimonopolie dienst het exclusieve recht van Gazprom op de export van wil gas inperken.

De winst van Loekoil in het vierde kwartaal van 2006 bedraagt 1.04 miljard dollar tegenover 1.62 miljard in dezelfde periode het jaar ervoor. De winstdaling van BP-TNK is scherper: 183 miljoen dollar ten opzichte van 734 miljoen. Soergoetneftegaz: 2,95 miljard roebel ten opzichte van 27.3 miljard.

In het spel rond het budget 2007-2010 wijzen de oliebedrijven op de in hun ogen hoge exportheffingen en delfstoffenbelasting, ‘de schaar van Koedrin’. De minister van financiën houdt echter voet bij stuk. Het hoog belasten van de olie en gassector dient twee doelen: de schatkist en de diversificatie van de economie.

Natuurlijk speelt ook de gedaalde olieprijs een rol. Een analyticus van de MDM bank vertelt Kommersant dat de prijs per vat (exclusief heffingen) in de laatste drie maanden gedaald is van 18.8 tot 15.9 dollar. Op de interne markt groeit de prijs van 12 tot 13.1 dollar.

De Alfa-Bank raadt, volgens kommersant, haar investeerders aan om hun aandeel in Russische oliebedrijven te verkleinen. Er is echter geen sprake van een vlucht uit de oliesector, zegt een andere analyticus, maar de liefde voor de sector zal iets bekoelen. Er is nu meer interesse in de banksector en bedrijven die op de consumentenmarkt opereren.

Na het nieuws daalde de aandeelprijs van Loekoil met slechts 1%. De diversificatie van activiteiten, vooral in de verwerking van olie naar hoogwaardigere olieproducten, schept vertrouwen dat het bedrijf goede resultaten kan blijven behalen bij een lagere olieprijs.

De federale antimonopolie dienst wil exclusieve recht van Gazprom op de export van gas inperken. Gazprom koopt gas in bij kleinere ‘onafhankelijke’ producentenvoor interne prijzen en verkoopt deze door voor wereldmarktprijzen. De winsten zijn enorm. Een proportioneel systeem zou rechtvaardiger zijn. In Rusland wordt volgens de dienst per jaar 650 miljard kubieke meter gas gewonnen. Het aandeel van de kleinere ‘onafhankelijke’ producenten is 100 miljard m3. Gazprom exporteert 200 miljard m3, dus zouden de onafhankelijke producten ongeveer 30 miljard m3 moeten kunnen exporteren. Dit natuurlijk nog wel via de pijplijnen van Gazprom.

No comments: