4/23/07

Democratie komt met rechten en plichten

19/04/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=760458


Het parlement heeft een wetsvoorstel aangenomen dat een parlementaire crisis na regionale verkiezingen moet voorkomen. Wanneer het regionale parlement 30 dagen na de verkiezingsuitslag nog niet aan het werk is mag de gouverneur, na een beslissing van de rechter, het parlement ontbinden.

Aanleiding voor het wetsvoorstel is de politieke crisis in Toeva, waar het in oktober gekozen parlement nog steeds niet aan het werk is. De Russische Partij van het Leven (nu onderdeel van Rechtvaardig Rusland) boykot het parlement terwijl ze protesteren tegen de beslissing van de kiescommissie om hen in 5 deelgemeentes de overwinning niet toe te kennen. Met de vijf extra plaatsen zouden ze een meerderheid in het lokale parlement hebben gehad.

Vooruitlopend op meer conflicten tussen Rechtvaardig Rusland en Verenigd Rusland, is de meerderheid van de parlementariërs (343 stuks) overtuigd dat dit probleem voortijdig opgelost moet worden. Pavel Voronin van Verenigd Rusland: ‘Wanneer we een democratische staat willen opbouwen moeten alle parlementariërs weten dat zij een verantwoordelijkheid hebben en dat er een stok achter de deur staat.’

Rechtvaardig Rusland, nu slecht vertegenwoordigd in het parlement en de gouverneursposten, is van mening dat het voorstel vooral voordelig is voor de zittende macht, d.w.z. hun politieke tegenstanders Verenigd Rusland. ‘De gouverneur, niet gekozen door het volk, krijgt nu het recht om hen naar huis te sturen die wel door het volk gekozen zijn’.

No comments: