2/27/07

Privileges parlementariërs

12/01/2007
http://www.rg.ru/2007/01/11/nomera.html
http://www.izvestia.ru/russia/article3100054/


De Doema legt met slechts één tegenstem zichzelf een verbod op voor het gebruik van bijzondere nummerborden. De senatoren van de Federale Raad doen mee aan het charmeoffensief. Eerder in de herfst van het afgelopen jaar haalden de parlementariërs al publiekelijk de zwaailichten van hun dienstauto’s.

Verenigd Rusland
Het voorstel werd ingediend door de gehele top van Verenigd Rusland: Voorrang in het verkeer verdienen alleen diensten zoals eerste hulp, politie en brandweer, dat wil zeggen zij die in staat zijn het leven van anderen te redden.

Steeds meer bijzondere platen
Er is klaarblijkelijk iets veranderd. Twee jaar geleden werd een gelijkwaardig initiatief door dezelfde partij afgewezen. Rossiiskaya Gazeta schrijft dat sindsdien het aantal bijzondere nummerborden een vlucht genomen heeft. Deze nummerborden, zowel van parlementariërs als politie als geheime diensten worden voor goede prijzen verhandelt. Chauffeurs vertellen Rossiiskaya Gazeta dat de nummerborden al lang niet meer hielpen om de drukte in Moskou te omzeilen. Ze hielpen wel bij het vermijden van aanhoudingen door de verkeerspolitie.

Toch Poetin
Volgens Izvestia is de belangrijkste reden voor dit gebaar van de parlementariërs aan het volk lijkt dat vanaf 1 februari Poetin hen het privilege toch al zou ontnemen.

Linkse partijen willen meer
Zjirinovskii merkt op dat dit initiatief niet betekent dat de files en opstoppingen nu zullen verdwijnen. De leider van de partij Moederland, Babakov, noemt het initiatief een eenmalige actie van Verenigd Rusland dat niets zal verbeteren in de relatie met de kiezer, noch de situatie op straat. Hij wil een volledige monetisatie van privileges om zo transparantie te bevorderen.

No comments: