2/27/07

Moskou en de provincie

11/01/2007
http://www.expert.ru/articles/2007/01/11/rc/


De centrale overheid bemoeit zich steeds actiever met grootschalige ruimtelijke projecten. Ekspert noemt twee voorbeelden. Ten eerste de creatie van een overheidscommissie voor de ontwikkeling van het Verre Oosten onder leiding van premier Fradkov zelf en ten tweede het scheppen van een vijfde post direct onder de minister van handel en economie wiens taak het wordt om de programma’s voor de ontwikkeling van de stad Sotsji als kuuroord te coördineren. Sotsji hoopt de Olympische Winterspelen van 2014 te organiseren.

Ineffectieve regionale politiek
Ekspert redeneert dat de regionale politiek van Moskou al jaren ineffectief is. Aan de ene kant vereist het centrum dynamische groei aan de andere kant eigent het zich autoriteit toe en centraliseert de verdeling van budgetten. Zo vormde het in 2004 een extra ministerie voor regionale ontwikkeling dat zich vervolgens ging bezighouden met de hervormingen in de huisvesting. Er is echter weinig afstemming tussen de eigen plannen vanuit de regio en dit ministerie. De centrale overheid kan ook geld pompen in bijzondere economische zones en technoparken (bedoeld om technologische innovatie te bevorderen). Er is een investeringsfonds voor grootschalige projecten. Recent wees de centrale overheid 5 reservaten waar de casino’s zich moeten vestigen. Zonder een duidelijke algemene visie over de ontwikkeling van de regio’s, concludeert het artikel, kan de staat zich slechts richten op bijzondere lokale punten van groei.

Ruimtelijke ontwikkeling
De krant citeert vervolgens een professor aan de Moskouse Staatsuniversiteit, Natalia Zoebarevitsj: Toen de economische groei in ons land begon en er meer geld kwam, richtte de staat zich op macro-economische aspecten. Toen dat ontoereikend bleek verplaatste de vector zich richting de sociale sfeer. Deze hervormingen verliepen echter moeizaam. Nu breekt er een nieuwe fase aan van ruimtelijke ontwikkeling.

No comments: