2/27/07

Beurstrends voor 2007

10/01/2007
http://www.expert.ru/articles/2007/01/09/fond/


In 2006 groeide de index van RTS (Russisch Handels Systeem) met 71% van 1125.6 tot 1921.92 punten. De andere Russische index, MMVB, steeg met 67.5% naar 1693.47 punten. Gedurende 2005 was er een groei van 80%. Ter vergelijking: In oktober 1998 stond deze index op 18.53 punten.

Niet meer vanzelf
Ekspert praat over de trends voor 2007 met investeringsbank Renaissance Capital (http://www.rencap.com/eng/ ) en Troika Dialog (http://www.troika.ru/) De krant concludeert dat er voor het komende jaar goede vooruitzichten zijn. Eenvoudig rekenen op een hoge grondstofprijzen is echter niet meer genoeg, de belegger moet de markt nauwkeurig bestuderen van bedrijf tot bedrijf en sector tot sector op zoek naar de meest rendabele fondsen. Voor het komende jaar wordt er een groei van 15-30% verwacht.

Risico’s voor 2007
Risicofactoren zijn extern en intern: niet nader benoemde fluctuaties in wereldeconomie en de politieke strijdt om het Kremlin in de aanloop naar de presidentiele verkiezingen begin 2008. Daarnaast zal de roebel waarschijnlijk sterker worden waardoor de op export georiënteerde industrieën iets in hun rentabiliteit verliezen. De roebel kan daarentegen een positieve invloed hebben op dit interne markt, bijvoorbeeld de realisatie van grote projecten in de infrastructuur.

Olie en Gassector
Ronald Nash van Renaissance Capital zegt dat een jaar voor de presidentiële verkiezingen verdere herverdeling van ontginningsrechten niet ondenkbaar is. De druk op Shell, ExxonMobil en Total, geruchten over de toekomst van Surgutneftegaz en Sibneft en de rij van rivalen op jacht naar de overblijfselen van Joekos wijst op mogelijke overdrachten van eigendommen en een herwaardering van de relatie tussen overheid en bedrijfsleven. Het is waarschijnlijk dat in het proces van de verdeling van licenties voor de ontginning van Oost Siberië en het vergeven van subsidies en belasting voordelen voor het bouwen van een pijpleiding richting Azië enkele bedrijven een voorkeurspositie krijgen. Rosneft en Gazprom hebben beiden een goede relatie met de overheid.

Bouwsector
De toename van bouwprojecten creëert een gigantische vraag naar bouwmaterialen en machines. Het aantal bouwbedrijven en projectontwikkelaars dat aandelen uitgeeft is echter beperkt. Het ligt in de verwachting dat aandelen in de metaalindustrie in prijs zullen stijgen. De Evraz group en NLMK worden genoemd. In het afgelopen jaar stegen ook de nikkel en koperprijzen. Zelfs bij een stabilisatie van die groei zal de prijs van aandelen van bijvoorbeeld GMK en Russisch Aluminium kunnen verdubbelen.

Energiesector
Hoewel de Russische netwerken ondergewaardeerd zijn in vergelijking tot vergelijkbare buitenlandse activa, hangt de potentiële groei in effectiviteit sterk af van het resultaat van de komende investeringen.

Financiële sector
De analytici van Troika verwachten een stijging in de codering van aandelen van kredietverlenende organisaties. Dit dankzij de verdere monetisatie van de economie (de hoeveelheid geld groeit ten opzichte van het BNP) en een geloofwaardige consolidatie van de sector. (consumenten gaan individuele bedrijven en de markt beter vertrouwen) Dit jaar worden er ipo’s verwacht van zowel de Sberbank als BTV. In geval van succes kunnen andere grote banken in 2008 volgen.

No comments: