2/27/07

Detailhandel

12/01/2007
http://www.rg.ru/2007/01/10/rynki-zakon.html
http://www.rg.ru/2007/01/12/rynky.html


Er is een nieuwe wet die lokale markten organiseert en met name lokale bewoners en producenten meer kans geeft. De eigenaar van de markt mag niets kopen of verkopen, organiseert slechts het proces en draagt zorg voor de omstandigheden zoals de sanitaire staat van de markt. De wet omschrijft een minimaal percentage Russische staatsburgers dat op de markt werkzaam moet zijn. Vanaf 15 januari moet 60% van de verkopers en hun werknemers Russische staatsburger zijn. Na 1 april mogen er alleen nog mensen met een Russisch paspoort werken. Op een markt voor landbouwproducten moet meer dan 50 procent van de plaatsen vergeven worden aan de producenten van de goederen.

Bodemprijzen
In Zuid-Sakhalin verkochten Chinese handelaren hun goederen voor bodemprijzen. Een paar winterse vrouwenlaarsjes ging voor slechts 500 roebel over de toonbank terwijl de normale prijs rond de 3000 roebel ligt. Gepensioneerden en ander niet kapitaalkrachtige burgers maken zich op de lange termijn ernstige zorgen: Als de Chinezen weggaan, zal de markt met zijn goedkope producten simpelweg verdwijnen.

‘Buitenlanders best goed voor handel’
Russische verkopers in Khabarovsk vertellen de correspondent dat de Chinzen en Vietnamezen best goed verdient hebben met de lage prijzen. Nu zijn ze naar huis om de juiste documenten te regelen en dan komen ze weer terug. Zij zien overigens geen directe voordelen voor henzelf. De buitenlanders zijn goed voor de handel. Zonder hen zal de markt er maar naakt bij staan.

Ze komen terug
Er zijn enkele oplossingen. Buitenlanders mogen natuurlijk wel winkels hebben. In de Amoer regio bouwt de lokale overheid al een winkelcentrum speciaal voor buitenlandse handelaren. Een ander idee is dat de Chinese handelaren met Russische verkopers gaan werken.

Meer ongerustheid over komst hypermarkten
In de Oeral en Volga districten denkt men dat het zo een vaart niet zal lopen. Elk product komt uit een bepaalde streek en de handelaren ook. Vaak hebben zij al het Russisch staatsburgerschap. Meer ongerustheid is er over de komst van meer hypermarkten.

Tussenpersonen
Het streven om lokale producenten meer kans op de markt te geven en de schakel van de tussenpersoon te elimineren lijkt niet direct succesvol. Voor boeren is het vaak kostbaar de nodige papieren en kwaliteitsgaranties te regelen.

No comments: